• Björkboet skapar trivsel. Foto: Natirskyddsföreningen

"Björkboet" bästa holken

Det är nu klart att det är klass 5 B på Kvinnebyskolan i Hjulsbro som har byggt Sveriges bästa fågelholk. "Björkboet" vann överlägset omröstningen bland rekordmånga bidrag.

Naturskyddsföreningen bjöd in skolelever landet runt att bygga en fågelholk på sitt eget sätt. Det kom in rekordmånga förslag , inte mindre än 473 stycken, och det var 7 372 personer som valde att ringa in och rösta. Hela 23 procent, eller 1 724 stycken personer, lade sin röst på "Björkboet".

Lära mer om fåglar

– SM i fågelholk inspirerar tusentals skolelever runt om i landet att lära sig mer om fåglar och hur de lever. Det är jätteroligt att vi kan genomföra tävlingen med fler och fler deltagare varje år. Alla som får följa en fågel som flyttar in i en holk får en naturupplevelse som man inte glömmer. Det är dessutom bostadsbrist för många fåglar, eftersom det finns för få gamla lövträd med bohål, så varje holk är en konkret naturvårdsinsats, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Övriga vinnande holkar

Silverholken gick till "Ugglan" och bronsholken till "Kurbitsholken". Specialpriset för särskilda insatser för fåglarna gick till JAAS Holken. De vinnande klasserna belönas med kalas och en oförglömlig naturupplevelse. Alla de övriga finalistholkarna delar på en hedrande fjärdeplats. Juryn  bestod av: Carolina Klüft (SM-, VM-, OS-vinnare), Minou Moon (ordförande Fältbiologerna), Helene Benno (generalsekreterare Min Stora Dag), Mark Levengood (programledare och författare), Johanna Sandahl (ordförande Naturskyddsföreningen), Per Bengtson (biolog Naturskyddsföreningen) och Göran Ekberg (Stockholmsmässan). 7372 personer röstade på de tio finalisterna via Naturskyddsföreningens webb och på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, där vinnarna utropades idag. De vinnande klasserna belönas med kalas och en oförglömlig naturupplevelse. Alla de övriga finalistholkarna delar på en hedrande fjärdeplats.

Samtliga vinnaren i årets SM i fågelholk:

GULDHOLKEN

Vinnare: Björkboet av klass 5B, Kvinnebyskolan i Linköping

Röster: 1724 röster, 23 procent av rösterna

SILVERHOLKEN

Vinnare: Ugglan av klass 4A, Tråsättraskolan i Österåker

Röster: 1524 röster, 21 procent av rösterna.

BRONSHOLKEN

Vinnare: Kurbitsholken av NB14, Vackstanäsgymnasiet i Södertälje

Röster: 1124 röster, 15 procent av rösterna.

SPECIALPRISET

Vinnare: JAAS Holken av Fenix kunskapscenter i Vaggeryd

Juryns motivering: Specialpriset för särskilda insatser till fåglarna går till Gymnasiesärskolan Fenix Kunskapscenter i Vaggeryd där de unga entreprenörerna Johannes, Simon, Abel och Alex har skapat "JAAS holken". De gör holkar av spillvirke som ger bostäder till småfåglar och fina fågelupplevelser för människor.