• Ove "Bumba" Hejdeborn.

"Bumba" har fyllt 50

Han är lågmäld men ändå högljudd trummis som han är. I 25 år har han jobbat i Linköpings kommun och nu har han fyllt 50 år men inte känner han sig gammal för det. Möt Ove "Bumba" Hejdeborn.

Vi träffas på ett fik i Tannefors innan han ska iväg till jobbet som fritidspedagog. Ett samtal med den hårt slående trummisen hoppar mellan högt och låt, livet och döden men även om kärleken och punkrock.

Vapenfri

– Just nu mår jag väldigt bra. Jag har mött mitt livs kärlek i Åsa Tåhlin som jag är nybliven sambo med, jag trivs med bandet Zooparty som jag spelat med ett bra tag nu, vi har gig som kommer upp och en ny platta på gång sedan trivs jag på jobbet här i Tannefors, säger han och ler, något som han gör ofta Ove Hejdeborn. Skoltrött som han var började han jobba inom barnomsorgen tidigt, efter att ha gjort vapenfritjänst i lumpen valde han att utbilda sig till fritidspedagog och det har han aldrig ångrat.

Göra karriär?

– Vid min ålder ska man kanske ha gjort karriär, varit rektor eller så. Jag har dock aldrig tänkt så utan vart nöjd och trivts bra där jag varit. Jag har aldrig märkt av att det varit brist på män inom barnomsorgen utan på ett ställe jag arbetat på var det bara män vilket självklart inte är bra det heller. Bäst blir det när det är en blandad personalgrupp, säger Ove som svar på min fråga om det inte är ett kvinnodominerat yrke att vara fritidspedagog.

Ett Zoopartaj

I mångt och mycket lever Ove för musiken och att spela. Bandet han är aktiv i numera heter Zooparty och består av honom plus två andra, före detta, Linköpings bor – Erik Pettersson och Morgan Libert. Bandet har funnits sedan 2005 och hunnit med flera stycken fullängdsplattor och att spela både i England och i Tyskland.

– Jag är verkligen tacksam för att vara med i Zooparty och den resa vi gjort tillsammans. Punken har betytt väldigt mycket för mig och följt mig genom åren, ja enda sedan jag fick höra "Never mind the bollocks" med Sex Pistols första gången hemma hos en kompis. Tidigare hade vi mest lyssnat på AC/DC, spelat handboll och åkt skateboard. Nu ändrades allt på sätt och vis. Engagemanget och den styrka Sex Pistols hade imponerade på mig. Så är det än idag och punken betyder mycket för mig. Tack vare Erik i bandet har vi kommit ut och spelat samt träffat flera av de musiker som man beundrat hela livet. Stod helt nyligen och pratade med Paul Cook, trummisen i Pistols, det hade nog aldrig hänt mig annars.

Ett vägskäl

Att fylla 50 år är alltid lite omtumlande och ett vägskäl i livet. Ove hade själv oroat sig lite innan. Inte så att han hade någon åldersnoja utan bara att han var rädd att känna sig gammal.

– Som tur är så gör jag inte det utan det känns som jag hänger med ett tag till, skrattar har och sätter sig upp på cykeln för att åka till jobbet. Jag sa väl grattis "Bumba"?

Namn: Ove Hjedeborn

Kallas. "Bumpa"

Yrke: Fritidspedagog och trummis i Zooparty

Familj: Sambo med jazzsångerska Åsa Tåhlin, en son på 30 år och hans barn. "Jag är alltså farfar".

Bor: Linköping