• Mikael Montelius är inte bara Linköpingsbo och ingenjör, utan även Legoentusiast och utställningsgeneral. Här bär han Legoglasögon som han har konstruerat på egen hand. Foto: Dennis Petersson
  • I helgen intar Swebrick Flygvapenmuseum i Malmslätt och en häpnadsväckande utställning väntar. Foto: Dennis Petersson
  • De mest avancerade modellerna behöver inte alltid vara stora, utan även de små kan ha sin charm. Foto: Dennis Petersson
  • Mikael har byggt en stor rymdraket som är en meter hög, ett bygge han lagt ner många kreativa timmar på. Foto: Dennis Petersson

"För mig är Lego en konstform"

Häpnadsväckande utställning väntar i Malmslätt

Flera miljarder av bitar, miljontals kombinationer och oändliga möjligheter. Alla känner vi till LEGO, framförallt från barndomen, men få känner till dess fulla kapacitet. I helgen intar den svenska entusiastföreningen Swebrick Malmslätt och Flygvapenmuseum med en utställning som kommer att överträffa allas förväntningar.

Med cykelhjälmen under armen och en ryggsäck fylld av Legobitar gör Linköpingsbon och ingenjören Mikael Montelius entré på vår redaktion. Som utställningsgeneral är han förväntansfull för vad som komma skall, till helgen väntar nämligen dagen med stort D. Tre år efter att han själv besökte Swebricks årliga event för första gången, då i Norrköping, är han numera med som arrangör, i år bland de anrika flygplanen i Malmslätt.

– Förra året hade vi en liten lokal, det var kö i princip hela tiden, men i år hoppas vi slippa det problemet. Det är jättehäftigt och inspirerande att få vara på Flygvapenmuseum, och på något sätt ödmjukt inför de stora maskinerna som tillför så mycket mer än en tom och tråkig mässhall. Vi har förhoppningar på minst 10 000 besökare.

Intresset växer

Swebrick är en förening för vuxna Legobyggare som startades år 2008. Sedan dess har verksamheten vuxit i en stadig takt och tack vare initiativet har vardagen blivit lättare för mängder entusiaster runt om i Sverige. De har fått ett större kontaktnät, lärt känna fler likasinnade och har numera möjlighet att köpa, sälja och byta delar på ett enklare sätt.

– När mina barn var små hittade jag tillbaka till Legot. Då började jag samla och bygga, inte i så stor utsträckning, då fanns det nämligen inget forum, men när jag hittade Swebrick för tre år sedan tog det fart på allvar, berättar Mikael och fortsätter:

– Det jag tycker är jätteintressant är att alla bygger på så olika sätt. Vissa bygger dockhus, andra stora tåglandskap och jag, med många andra, tycker om maskiner. Även om vi inte förstår varandras byggen tycker vi om samma bitar, och allt är uppbyggt från samma grund.

Konstformen

Det är skapandet som driver honom, möjligheten att vara kreativ och låta fantasierna bli verklighet.

–För mig är det mer en konstform, en konstform som är otroligt bred. Jag tycker om att uppfinna nya saker och inte bara bygga efter beskrivning, men det finns såna i föreningen som brinner för det också, eller att samla förpackningar. Bara man gillar Lego är man välkommen.

Legoglasögon

Efter intervjun öppnar han sin ryggsäck och visar upp små modeller han skapat under den senaste tiden. Där finns The Beatles gula u-båt och Pink Floyds välkända skivomslag, dessutom får vår tidning möjlighet att använda händerna. Resultatet blir ett par Legoglasögon.

– I helgen kommer vi att ha en bygghörna, där besökarna får testa att bygga olika modeller, men huvudattraktionen är ju givetvis utställarna, cirka 100 stycken, som visar allt från ett enormt apokalypslandskap till tåg och maskiner. Det kommer att bli häftigt.

 

Fyra tips för att bli en Afol (Adult fan of LEGO):

1. Ett första steg kan vara att komma på vårt event i helgen, på Flygvapenmuseet. Det kommer garanterat att vara inspirerande.

2. Köp några set i den stil du gillar. Du behöver inte bygga efter manualen, utan lägg bitarna på bordet och låt fantasin flöda-

3. Surfa in på vårt forum www.swebrick.se och kolla vad vi gör. Gå med i diskussionerna och visa upp något du byggt, vi alla är snälla och glada.

4. Bli medlem i föreningen. Vi står alltid med öppna armar.