• Id-handling och röstkort behövs för att förtidsrösta. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • När förtidsröstningen är över skickas rösterna till respektive vallokal. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Rolf Edelman, ordförande i valnämnden, hälsar på i röstningslokalerna. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Camilla Mogstad förtidsröstar då hon inte är i Sverige på valdagen. Foto: Emma Taube Sjöstedt

”Här ska det vara fritt från propaganda”

Nu pågår förtidsröstningen för fullt. Lotta Lönnqvist Fearnhead och Christina Ydrevik jobbar som röstmottagare på Stadsbiblioteket och de berättar om vad som är viktigt att tänka på när man röstar.

Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela Sverige. För att få förtidsrösta måste man ha med sig sitt röstkort och id-handling. För de som inte har någon id-handling går det att styrka sin identitet genom att vara känd av röstmottagaren eller ta med sig någon som går i god för sin identitet. Personen som går i god måste visa sin id-handling. Om man har förtidsröstat går det att ångerrösta genom att gå och rösta i sin vallokal på valdagen.

En valsedel av varje sort

– När du är i röstningslokalen är det viktigt att inte visa eller prata om hur du ska rösta. Här ska det vara fritt från propaganda. Om någon pratar om röstningen kommer jag tysta personen, säger Lotta Lönnqvist Fearnhead.

Röstmottagarna säger att man gärna får ta en valsedel av varje sort. Och att det är viktigt att gå bakom skärmen och göra sitt val. Äldre och funktionshindrade kan få hjälp av röstmottagaren att rösta bakom skärmen. För de som inte har med sig röstkortet går det att kontakta Stadshuset som faxar röstkortet till lokalen man befinner sig i. För att få göra det måste personen ha med sig id-handling.

Hjälpa till med demokratin

– Jag tycker att det roligaste med att jobba här är mötet med människorna, berättar Christina Ydrevik.

Lotta Lönnqvist Fearnhead håller med och tillägger:

– Och att vi får hjälpa till med demokratin.

Bortskämda

Camilla Mogstad förtidsröstar eftersom hon ska studera utomlands och inte kommer att vara i Sverige på valdagen.

– Jag tycker att det är viktigt att rösta. Det finns många länder som kämpar med demokratin, och vi är lite bortskämda. Jag har röstat på Miljöpartiet för att vi måste ändra vårt sätt att tänka kring miljön, säger Camilla Mogstad.