• Ann Adenberg, Mari Pil och Lina Johansson arbetar tillsammans i Linköpings trädgårdshandel. Foto: Fanny Miles
  • Tulpanodlingen är känd för sina ”hemmaodlade” tulpaner i alla färger. 75 000 av dem odlas varje år. Foto: Fanny Miles
  • Tillandsian klarar sig utan kruka och vas. Foto: Fanny Miles
  • Mari Pil håller koll på tulpanodlingen. Foto: Fanny Miles
  • Kaktusar är tillbaka! Foto: Fanny Miles
  • Lina ser över kaktusplanteringen i butiken. Foto: Fanny Miles
  • Pelargoner odlas på plats i växthuset och är på gång upp. Foto: Fanny Miles

"Härodlat" i parken

Mitt i bruset kan sinnet landa i den lummiga parken. Trädgårdsföreningen har en lång historia och en bestämd plats i många Linköpingsbors hjärta. Dessutom finns här också Linköpings trädgårdshandel, en ljus butik med närodlat, härodlat och spännande exotiska växter.

Nu tar butiken nya kliv ut i Linköpings blomstervärld då förändringar har skett sedan i höstas då Thormans tog över entrepenaden efter Peab. Efter insatserna har butiken nominerats till årets stjärnskott.

Tydlig linje

Lina Johansson, Ann Adenberg och Marie Pil följde med butiken i sitt nya utförande och har lagt ner kunskap, erfarenhet och stilfullhet i att utveckla konceptet som nu har blivit Linköpings trädgårdshandel.

– Vi har en tydlig linje nu. Tidigare var det svårt att veta vad butiken hette, det framgick inte. Många visste inte ens att det var en butik utan trodde mest att det var en del av det stora växthuset, säger Ann Adenberg som arbetat i Linköpings trädgårdshandel samt på plantskolan i drygt 20 år.

Egenodlat

Det som utmärker trädgårdshandeln är, förutom att den ligger i ett stort växthus, att det odlas mycket från grunden på plats. Härodlat, som personalen själva kallar det.

– Vi odlar vårt utbud själva till viss del. Bland annat har vi över 4 000 egenodlade pelargoner, 31 000 penséer och så våra omåttligt populära tulpaner – 75 000 stycken. Kunderna får plocka ihop sin bukett själva, säger Mari Pil. Hon har arbetat här i 15 år, senaste åren som butiksansvarig men byter snart arbetsplats.

– Jo jag ska bli projektledare inom den gröna sidan av kommunen, berättar hon. Då tar Lina Johansson över ansvaret för butiken.

Växter i inredningen

Tillsammans har trion och deras kollegor skapat en plats där atmosfär och inspiration står i främsta rummet.

– Det finns en stor trend där växter och blommor står i centrum i dag. Kunderna vill möblera med växter och har dem gärna som inredningsdetaljer, berättar Lina Johansson som är utbildad florist. Hon kom till Linköpings trädgårdshandel för fem år sedan och har god koll på vad som är inne eller ute.

– Mycket kommer tillbaka. Exempelvis är gröna växter som monstera tillbaka från 70-talet och kaktusar är populärt igen, säger Lina och berättar att hon själv har många kaktusar hemma.

Ta det lugnt i butiken

Butiken andas lugn. Växter har den inverkan. Lina, Mari och Ann berättar att kunderna ofta sätter sig i butiken, just bara för att njuta och insupa atmosfären.

– Växter och blommor är läkande, säger Mari. Lina nickar och inflikar:

– Det blir mjukare och varmare i ett hem med blommor och växter, säger hon. Bevisligen är det så. Ann berättar att personal och patienter från sjukhuset kommer in i butiken för att slå sig ner en stund.

– Det har en lugnande effekt, menar hon.

Inredning möter växtriket

En del i vad som gör butiken speciell är fokus på inredning och exotiska och annorlunda växter. Kuddar, ljusstakar och en stor mängd krukor utmärker sig. Samtidigt möter man en mix av det klassiska i tulpaner och pelargoner och i det sällsamma med exotiska växter. Det skapar det balans och nyfikenhet. Lina visar ett exempel på en tillandsia – en grön självhängande växt som hänger från glastaket. Ann berättar att den mest ovanliga växten i butiken är ”död mans finger”, men även magnolia i olika färger samt trädet Ginko är omåttligt populära växter som inte tillhör den traditionella skaran. Tulpaner, rosor och pelargoner håller dock sin tidlösa ton och håller ställningarna i hemmet.

– Det är blommor som överlever trenderna, säger Lina om de klassiska valen.

Ständig sommar

Snart öppnar Linköpings trädgårdshandel dörrarna för våren men fram till dess räcker det med att ta ett kliv in i det lummiga växthuset för en smak av sommaren.

Fakta: Lina, Ann och Mari

Ålder: Lina - 23 år, Mari - 56 år, Ann - 57 år

Gör: Lina - Utbildad florist samt butiksansvarig, Mari - Daglig butiksansvarig, Ann - Trädgårdsmästare samt ansvarig för plantskolan och odling

Växt jag har hemma: Lina - ”Gärna kaktusar och vildpelargoner”, Mari - ”Testar nya och udda växter”, Ann - ”Gillar att ha kryddor hemma i köket så som asparigus. Har gärna kaktusar också”

Linköpings trädgårdshandel är känt för: Den egna tulpanodlingen, framför allt. 75 000 tulpaner odlas på plats i växthuset varje år.