• Hon älskar att få arbeta med sitt största intresse.
  • Emma älskar stora och gröna växter. Det får henne att må bra.
  • - Det är trendigt med ett personligt hem, säger Emma Olai.
  • Intresset för inredning började redan i tidig ålder.
  • Våga blanda olika metaller.
  • - Jag vill bo i en miljö som får mig att må bra, säger Emma Olai.
  • Organiskt är inne i höst.
  • Inspiration finner hon överallt.
  • Återigen, växter!

"Jag går inte efter trender, det ska vara personligt"

Interiörstylisten Emma Olai föredrar det personliga framför mode och trend. Men i höst vill hon påstå att den personliga stilen är säsongens trend. Våga vara du, helt enkelt!

När jag rullar upp för grusplanen ser jag tre röda hus. Ovist kliver jag ut ur bilen för att gissa i vilket av husen som min intervjuperson bor i. Jag knallar runt och ser Emma Olai komma ut ur dörröppningen på det mittersta huset. Emma möter upp mig med en fantastisk energi och vi traskar in till köket där hon förberett en väldoftande smulpaj. Undertiden vi inleder vårt samtal tar jag tillfälle i akt att kolla mig runt. Det märks att Emma är en populär interiörstylist, känslan jag får när jag tittar runt i hennes hem är att det är hemtrevligt och proffsigt. Det syns så tydligt att rummen är inredda av en person med passion och kunskap. Fantastiskt öppet, mysigt och personligt.

Vi slår oss ner utomhus. Emma dukar upp för avsmakning av den hemmagjorda pajen. Hon börjar sedan berätta om sitt liv, hur inredningsintresset började och hur allt rullar på för henne i dag. Nu har hon bott i det charmiga huset under fem års tid. Hon har en sambo och två barn. Emma berättar att hon alltid varit kreativ och haft intresse för inredning. I dag har hon flera inredningsutbildningar i ryggraden och arbetar tillsammans med fotografen Cecilia Möller. Tillsammans gör de reportage för olika tidningar.

– Innan jag startade mitt företag så jobbade jag lite överallt. Exempelvis IKEA, Lindex och Iitalla. Men jag ville slå mig ner sen. Resandet var kul, men liksom påfrestande. Så under 2007 startade jag mitt egna företag, säger Emma.

Emma sträcker sig efter vattenglaset, tar en klunk, och fortsätter berätta. Hon har en sådan inlevelse i sitt sätt att berätta. Hennes yrke är en av hennes största passioner, det kan jag känna på långa vägar. Jag ber henne berätta mer om hennes jobb som interiörstylist, samt om höstens trender.

– Jag tror att man mår bättre om man omger sig av en trevlig miljö som man själv trivs i. Man ska inte gå så mycket efter trender. Utan man ska inreda med saker som man själv gillar. Vilket i och för sig verkar vara en trend. Personligt, det är den nya trenden. Men det är klart, till hösten kommer mörka väggar. Det har varit himla "cleant" och vitt den senaste tiden, men nu vågar man på sig mer färg. Grått och mörkblått är hett till denna säsong. Det är även trendigt med stora växter nu samt inredningsdetaljer i naturmaterial och hantverk, säger hon.

Nu tar vi oss en bit av den välsmakande smulpajen, upplagd på Emmas vackra porslin. Medan vi avnjuter pajen, tugga för tugga, får jag höra hur Emma tänker när hon inreder efter sin egna stil. Först och främst gillar hon blommor och växter. Det får henne att må bra. Till hösten vill hon ha murriga färger, liksom dovare rosa och tonerna av vinrött. Ett fårskinn och linnegardiner är också en viktig del för att försöka få rummen så hemtrevliga som möjligt. Hon vill ha ett hem där hon kan "krypa in" på hösten, det ska vara mysigt och behagligt.

Jag skulle kunna sitta i timmar och lyssna när Emma berättar om sin starka glöd till sitt arbete. Men då skulle jag behöva skriva en hel bok. Vi avslutar vår fikastund med att diskutera sociala medier, eftersom Emma ofta söker inspiration där. Men det viktigaste Emma har att säga, i mitt tycke, är att man ska våga inreda så som man själv känner.

– Det är trendigt att vara originell, avslutar hon.