• Lasse höll sitt livs första presskonferens. Det gick rätt bra tyckte han själv. Foto: Linn Strelin.
  • -Jo, du förstår att så här ligger det till. Lars Winnerbäck ger en av sina få intervjuer till Linköpings Postens Jerry Prütz. Foto: Linn Strelin.
  • Lasse spelade 2012 i Vidingsjö och ett stenkast från sitt barndomshem. då såg det ut så här. Foto: Gustav Skogens
  • Bandet han hade med sig under 2012 års turné var stjärnspäckat och innehöll, bland annat Nicke Andersson och Boba Fett från Hellacopters och Ola Nyström från Weeping Willows. Foto: Gustav Skogens

"Våran" Lasse

Han är trevlig, lite underfundig och man får intrycket av en öppen 40-åring som fortfarande är nyfiken på det som händer i Linköping samtidig som han är välunderrättad om sakers tillstånd i staden på slätten.

”Vi satt en kväll på Stora Hotellet / Lasse Winnerbäck kom in genom dörren / Vi bjöd honom på vin och vi pratade en lång stund / Det var inget särskilt med honom / Han var som vem som helst” (ur ”vem som helst blues”.

Han är ju ”Våran Lasse”. En angelägenhet för hela stan, från kommunpolitiker till tjejen i biljettkassan på Konsert och kongress, från punkungarna på Skylten och lärarna på Skäggetorpsskolan. Alla har en Lasse-historia att berätta.

Gulligt

– Det är rätt gulligt det där med ”våran Lasse” och inget som på något sätt besvärar mig, berättar Lars Winnerbäck då vi slagit oss ner för att prata efter att övrig media fått sitt. Han besöker sina gamla kvarter både nu och då, kanske i jakt på inspiration, men han säger sig även vilja spendera mer tid här. Köpt sommarstuga kanske?

– Ja du, kanske det, säger han med hemlighetsfylld röst. Men i och med det nya kulturpriset ”Nyponet” så har han en anledning att vara mer i sin gamla hemstad. Den 21 mars på Konsert och Kongress delas det första nyponet ut och det är den lokala konstnären Mikael Nilsson som formgivit det. Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut varje år och då till en eldsjäl inom kultursfären i Linköping.

– Namnet ”Nyponet” kommer från raden ”och nyponbuskar, nyponbuskar/Hela vägen nyponbuskar, ser jag när jag blundar/och nånstans där så blev jag/den jag är nu” i min låt ”Söndermarken”, förklarar Lars för den församlade pressen.

Anton och ”Biffen”

– Sådana som Anton H LeClercq på Studiefrämjandet, ”Biffen” på Skylten och Rock D’amour var viktiga för mig i början och på samma sätt är, till exempel, Gaphals viktigt nu. Ett annat tillfälle att stöta på honom är den konsert som avslutar sommarens turné på Linköpings Arena 20 augusti, som första artist.

– Jag minns mycket väl konserten i Vidingsjö den förste september 2012 och det var 15 000 personer i publiken. Det skulle jag vilja göra om någon gång men det är även väldigt spännande med en ny spelplats. Jag var här och tittade på Arenan för inte så länge sedan och jag tror det kommer att bli bra, säger han. Genom åren har han spelat på Skylten, alla fritidsgårdar, olika krogar, Cloetta Center, Sporthallen, Platens bar.

Ny platta

– Jag var till och med förband till Ace of Base på Soldathemmet 1993. De valde nog inte mig och jag valde inte dem utan det bara hände, skrattar Lasse åt minnet. Han släppte i höstas låten ”Köpt en bil” och meningen är att det ska bli fler låtar och mer ny musik innan sommarens turné startar.

– Jag vet inte riktigt vad det blir. Det kan bli en hel platta, en ep eller något helt annat. Det får vi helt enkelt se när vi börjar spela in. Formatet kommer nog att bli mer avskalat än förra plattan men det är nog allt jag kan säga här och nu, säger artisten. Undertecknad hoppas dock på att musiker som Robban Eriksson (trummor, Hellacopters) och utmärkta gitarristen Ola Nyström (Weeping Willows) finns med i laguppställningen. Lars Winnerbäck börjar bli ett välkänt ansikte även i Norge. Hans flickvän Agnes Kittelsen är en av landets mest kända skådespelerskor och han var även med i ett avsnitt av den svarta komediserien ”Dag”.

– Jag var med i ett avsnitt där för att jag känner flera i produktionen. Det var även de som skrev manus men det kändes som de känner mig rätt bra då mina repliker var ganska träffande. Jag kan avslöja nu att jag är med i den kommande säsongen också.

Han är ständigt aktuell, vår Lasse...