• Byggnadsarbetarna Roger Härold, Jonas Gustavsson och Peter Sigfast avslutade morgonmötet med en selfie tillsammans med Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Foto: Dennis Petersson
  • Sonny Härold, ombudsman i Byggnads Öst, guidade förbundsordföranden Johan Lindholm (till höger) och pressekreteraren Emma Grip Sahlén (till vänster). Foto: Dennis Petersson
  • Stark, stolt och trygg är ledorden för fackförbundet Byggnads. Foto: Dennis Petersson
  • Bostadsrättsföreningen Tombolan är den sista i ordningen i byggnationerna vid Folkets Park i Linköping. Foto: Dennis Petersson

"Vi måste utveckla våra kollektivavtal"

Byggnads förbundsordförande besökte Tombolan

I sluttampen av årets avtalsrörelse tog Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, en paus från förhandlingarna. På begäran av byggnadsarbetaren Peter Sigfast besökte han Folkets Park i Linköping, där bostadsområdet Tombolan tar sin slutgiltiga form. – Vi lägger alldeles för lite tid på att besöka våra medlemmar, säger han.

Genom initiativet "Byggtugg" får fackförbundet Byggnads medlemmar möjlighet att träffa och diskutera viktiga frågor tillsammans med förbundsordföranden Johan Lindholm. I slutet av januari genomfördes det första besöket. Nu, nära två månader senare, har han rattat bilen till Linköping. I förra veckan fick nämligen Peter Sigfast och hans kollegor på Skanska sällskap vid byggnationen av HSB:s nya bostadsrättsförening i Folkets Park, Tombolan.

– Först bjöd jag in honom lite på måfå, jag trodde inte att det skulle bli av, men sedan kom han hit och det var hur kul som helst. Det är intressant att veta vad som händer kring lönerna och med den utländska arbetskraften, även avtalsrörelsen är viktig och jag tycker att vi fick bra svar på våra frågor, berättar Sigfast.

Kollektivavtal

Med start från klockan 09.00 och en halvtimme framåt berättade förbundsordföranden om den pågående avtalsrörelsen och dess aktuella yrkanden, men även om löner och löneformer. Att träffa fackförbundets medlemmar ser han som en självklarhet, och ett tillfälle att samla på sig synpunkter och funderingar  i det fortsatta arbetet för bättre kollektivavtal.

– Vi lägger alldeles för lite tid på att besöka våra medlemmar och när någon vill träffa en så känns det som en självklarhet att prioritera det. Jag tycker vi hade ett bra samtal och möte som jag tar med mig hem och in i de stundande förhandlingarna, berättar Johan Lindholm.

Samhällsansvar

Ända sedan den konfliktfyllda avtalsrörelsen med Sveriges Byggindustrier år 2016 har fackförbundet arbetat för att få fler lärlingar att slutföra sina utbildningar och att få fler kvinnor att välja byggsektorn, men också för att ta ett större ansvar för personer i utanförskap, frågor som återigen är aktuella.

– Det är samhällets behov som vi som parter får försöka ta ansvar för och lösa. Vi är framme vid en hel del sådana lösningar nu, de har inte sett dagens ljus ännu, men de är väldigt nära förestående, det är mest bläcket som fattas. Det mesta bygger på vårt yrkesutbildningsavtal, berättar Lindholm som anser att ett stort samhällsansvar vilar på byggsektorn och byggbranschen.

– De unga har ju ingenstans att bo, ingenstans att ta vägen, och det växer inga orter om folk inte har någonstans att flytta. Vi har ju hela tiden varit motorn i samhällsbyggandet, och därför är det viktigt att vi formar framtidens verktyg genom att utveckla våra kollektivavtal, vilket jag hoppas vi gör genom årets avtalsrörelse.

 Förhandlingar

Efter stoppet vid Folkets Park fortsatte det lyckade Linköpingsbesöket i Vallastaden, sedan återvände förbundsordföranden till Stockholm för att fortsatta förhandlingar.