• Många socialdemokrater trotsade ösregnet för att demonstrera. Foto: Rebecca Björkholm

125 år av demonstrationståg

Regnet stoppade inte första maj-firare

För precis 125 år sedan arrangerades de första första maj-demonstrationerna i Sverige. Än är 1 maj en högtidsdag för många svenskar och ropen skallade på flera platser i Östergötland.
Hundratals människor trotsade regnet för att göra sina röster hörda och lyssna till tal. I Linköping och Norrköping drog LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson stor publik vid Socialdemokraternas firande. Han lyfte fram behovet av mer pengar till nyinvestering i vägar och järnvägar.
– Vi kan inte      ha ett samhälle där det är en nyhet att tågen går i tid. Sätt igång och      investera i infrastrukturen nu. Vänta inte, det är dags att investera,      sade han i sitt tal och förklarade att man lätt luras av regeringens investeringsmål      fram till år 2025.

9 miljarder

522 miljarder kronor ska investeras men bara 281      miljarder ska gå till vägar och tåg. Han ser en fara i att      nyinvesteringarna går ner räknat i BNP.
– Sverige måste      våga investera mer. LO:s krav i dag på första maj är att man höjer målet      för nyinvestering av järnväg och vägar till 1 procent av BNP. Det innebär      att Stefan Löfven och Magdalena Andersson behöver hitta 9 miljarder till      för att vi ska få bra järnvägar och vägar i hela vårt land, sade han.

Rapp och tal

Närmare hundra personer deltog i Vänsterpartiets demonstration i Linköping, där man ledda av musikkåren tågade från Olof Palmes Plats till Trädgårdsföreningen. De demonstrerande protesterade mot rasism, och demonstrerade för klasskamp, kvinnokamp och sex timmars arbetsdag.
I Trädgårdsföreningen hölls tal av bland andra Vänsterpartiets landstingsgruppledare Emil Broberg och Vänsterpartiets Jessica Holmqvist samt representanter från Ung Vänster och Kommunal. Unity Yard höll i underhållningen genom rapparna Sara Mettou, Kiihjano och Farsan P som uppträdde. Trots kyla och ösregn rådde en god stämning och publiken gungade med till musiken. En och annan värmde händerna runt kaffemuggen eller en tallrik chili sin carne - en vegetarisk chili con carne.