• Som gjort för julmys. Stångs ligger vackert vid vattnet. Foto: Patrik Ekström
  • Köksmästarn och resturangchefen sida vid sida. Christoffer och David ser fram emot att ta emot alla gäster i juletid. Foto: Patrik Ekström

140 rätter på ett bräde

Just nu råder det lugn på Stångs Magasin, men redan så här en dryg månad innan själva julbordpremiären så är planeringen i full gång. Restaurrangchefen David Weinhandel och köksmästaren Christoffer Hagström är dock lugna som filbunkar och pratar avspänt om det som komma skall.

– Ett julbord är inte så spännande för mig som kökschef och det handlar i stor utsträckning om planering och logistik för min del. Sen är det självklart roligt med alla gäster och att försöka komma upp med någon eller några nya rätter varje år, säger köksmästaren Christoffer Hagström och berättar i samma andetag att de har mellan 120 och 140 rätter på sitt julbord och allt är gjort från grunden på ort och ställe.

– Vi rullar alla köttbullarna och lägger in all sill samt gör alla andra rätter. Mycket är gjort från lokalproducerade råvaror och vi försöker använda oss av ekologiska produkter så långt det går. Inte för att våra gäster frågar så mycket efter det men det är något som kommer mer och mer och jag vill att vi ligger i framkant där. På Stångs Magasin serveras årligen runt 4 000 julbord och populärast är självklart det som man numera ser som ett måste när man dukar upp till julbord.

Räkägg

– Ja, köttbullarna, skinkan och räkägg är det som går mest. Jag vet inte hur mycket ägg vi skalar mellan 25 november och den 21 december då vi har julbord, berättar Christoffer Hagström.

– Däremot serverar vi inte längre någon lutfisk då det faktiskt inte fanns någon efterfrågan på den. Förra året var det två som frågade efter lutfisk och då kan man lika gärna ta bort den, berättar David Wienhandel som själv vill rekommendera de olika lokalproducerade dryckerna som man tillhandahåller.

– Nya Centralbryggeriet som inte ligger så långt härifrån har blivit mycket bra på öl och vi har deras produkter här, vilket är jättekul, fortsätter David som berättar att man på Stångs även kryddar sina egna snapsar med olika smaker. Några finns bara i mindre skala och kan ta slut, medan andra finns i lite större mängd. Nya rätter finns också med på julbordet och några försvinner.

Lutfisken fick gå

– Just i år så kommer det till en Wienerfärs, det är som en paté, som jag tror blir mycket god, säger Christoffer Hagström och lägger till att man även gör allt godis som finns på godisbordet. Stångs Magasin serverar julbord mellan den 25 november och den 21 december.