• Snusprillorna ska inte ner i toaletten, utan bland de förbränningsbara soporna. "En papperskorg i badrummet gör stor skillnad", säger Tekniska Verkens Camilla Johansson. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

17 ton snus rakt ner i toan

Enligt Tekniska Verken spolas omkring 60 000 snusprillor ner i Linköpingstoaletterna varje dag, trots att det är skadligt för miljön. – En papperskorg i badrummet kan göra stor skillnad, säger miljöingenjören Camilla Johansson.

På lördag infaller FN:s Världstoalettdag och i Sverige ligger fokuset på konsten att spola rätt. Kiss, bajs och toalettpapper får grönt ljus till avloppsledningarna, men snus, våtservetter, tops och mensskydd får ta en helt annan väg. Den förstnämnda är den största boven i dramat då det bara i Linköping "fulspolas" hela 17 ton snusprillor varje år.

– Snus ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor eftersom snuset innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium som inte kan brytas ner i naturen, skriver Tekniska Verken i ett pressmeddelande.

Bred okunskap

Branschorganisationen Svenskt Vatten har nyligen gjort en undersökning för att finna svaret på den utbredda snusproblematiken, och det visar sig att det hela handlar om okunskap. Över en miljon svenskar snusar, och 53 procent av dessa känner inte till att fulspolning av prillor skadar miljön. Mycket beror också på ifall det finns en papperskorg i närheten vid det tillfälle snusen är förbrukad.

– En papperskorg i badrummet kan göra stor skillnad. Det är egentligen lätt att göra rätt, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska Verken i Linköping som tillsammans med Norrköping Vatten och Avfall samt kommunerna Mjölby, Motala och Vadstena samarbetar för att sprida information till invånarna om vad som egentligen får förekomma i våra toaletter.