• Redan i tidig ålder var Anna Andersson säker på att hon ville bli hudterapeut. Nu är hon en erfaren pjäs i branschen. Foto: Dennis Petersson

20 år med avkoppling mitt i stan

Redan innan gemene man visste vad en hudterapeut var visste Linköpingsentreprenören Anna Andersson att det var hennes drömyrke. Som barn hade hon karriären utstakad och nu, flera decennier senare, är hon en etablerad aktör inom branschen med sitt 20-åriga spa mitt inne i city. – Det finns inte en enda dag jag inte tycker det här är roligt, säger den erfarna företagaren.

Ibland kan det vara svårt att veta vilka vägval man ska ta i livet, vad man ska utbilda sig till och vilken karriär som egentligen är den rätta. För Anna Andersson, uppvuxen i Sya utanför Mjölby, har det aldrig varit några problem. Ända sedan tidig ålder har yrkesvalet varit självklart.

– Jag kommer så väl ihåg ögonblicket när någon frågade tolvåriga mig vad jag skulle bli, och jag svarade hudterapeut. Det var ju ingen som visste vad det var då, säger hon och fortsätter:

– Jag hade bara fått det till mig på något sätt, så sedan dess har det varit min dröm.

Gick sin egen väg

Utan några företagare i släkten kan man säga att hon gick sin egen väg. Efter gymnasiestudierna tog hon det utmanande steget att flytta till Stockholm för att påbörja sin drömutbildning.

– Redan då visste jag att jag ville starta eget, det var det enda jag hade i siktet, även att jag inte visste något om vad det innebar. På sätt och vis kanske det var bra, det kanske gjorde att jag vågade, säger Anna Andersson.

Flärdcenter

Som färdigexaminerad tog hon kontakt med en salong i Mjölby där hon fick möjlighet att starta upp ett eget bolag. Efter några år fick hudterapeuten syn på en annons med nyheten att ett så kallat flärdcenter skulle starta på Hotell Ekoxen i Linköping, något som fångade hennes intresse. 

– Jag sökte, kom med och hoppade in i konceptet som sedan blev "p.a.u.s skönhet och hälsa". Vi var flera företagare, omkring tio personer, men när jag klev in i det här var jag kanske lite kaxig och tänkte att jag en dag skulle driva verksamheten själv och fullfölja min vision, säger Anna Andersson och fortsätter: 

– Varefter flera bestämde sig att sluta hyrde jag till rum och tog över deras kontrakt, så år 2005 stod jag som ensam ägare för p.a.u.s, som betyder personlig avkoppling utan stress.

20 år i stadskärnan

Nu har spaanläggningen varit en del av Linköpings stadskärna i 20 år och med ett stort utbud av bland annat skönhetsbehandlingar, vattengymnastik och massage är det mängder av personer som hittar sin avkoppling i lokalerna. I dagsläget innefattar verksamheten 13 terapeuter.

– Jag drivs av andra människor och möten, det finns nog inte en enda dag jag inte tycker det här är roligt. Förut tyckte jag det var svårt att framhäva mig själv, att man åstadkommit någonting, men nu känner jag mig absolut stolt, säger entreprenören och fortsätter:

– 20 års-jubileet kändes som ett avstamp. Nu har vi byggt om och renoverat lokalerna, så nu ska vi försöka vårda och ta hand om alla de kunder vi är så glada över att få förtroende av.