• Mike Helber, tidigare spelare i LHC och numera klubbdirektör. Foto: Emma Taube Sjöstedt

20 frågor med Mike Helber

Mike Helber är troligen en av Linköpings mest kända personer och i tolv år har han styrt LHC mot toppen. Han kommer från Ann Arbor i USA och har stans finaste gräsmatta. Mike brinner för att få fram bättre förebilder för unga och idrottsintresserade tjejer.

1. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

– Matt Damon.

2. Om du vann tio miljoner här och nu, vad skulle du köpa då?

– Jag skulle lägga undan en miljon var till mina barns utbildning så att de skulle kunna utbilda sig vart som helst i världen. Sedan är det sju över...

3. Vilken fråga brinner du för?

– Att unga tjejer inom alla idrotter ska få bra förebilder. Som det är nu så slutar de flesta tjejerna med idrott när de är mellan 15 och 16 år gamla. Det börjar bli lite bättre inom fotbollen men annars är det riktigt illa. I USA så satsas det lika mycket på tjejer som på killar som vill idrotta på collage. Om man har ett lag på, låt säga, hundra spelare i Amerikansk fotboll så måste man ha lika många tjejer inom olika typer av idrotter. Det är det till och med lag på.

4. När grät du senast?

– Av en privat skäl nu i somras.

5. Vad skrattar du åt?

– Åt mina barn. Sedan brukar vi skratta ganska mycket under de olika matchdagarna.

6. Vad var det bästa med ditt jobb?

– Det är så otroligt varierande och man vet inte i förväg vad som kommer at hända.

7. Finns Gud?

– Definitivt. Men jag vet inte riktigt hur och var.

8. Har du någon favoritlåt?

– ”Lucky man” med Montgomery Gentry.

9. Var finns de största bristerna i vårt samhälle?

– Det handlar ganska mycket om de mellan 6 till 15 procent som står utanför arbetsmarknaden och som kanske inte alla bryr sig om. Det dryga 5 procent som av olika skäl och kanske handikapp vill alla hjälpa men de andra som står utanför arbetsmarknaden verkar det som om man struntar i.

10. Hur var din uppväxt?

– Fantastisk. Vi var fem syskon som höll på med idrott och våra föräldrar gjorde sitt yttersta för att vi skulle få utbildning och hålla på med våra sporter. Jag är uppvuxen i USA och närmare i Ann Arbor som ligger i Michigan. Ted Nugnet, Iggy Pop kommer härifrån och inte minst Bob Seeger som gick i samma klass som min kusin. Han är inte så känd här men gigantisk i USA.

11. Har du någon dold talang?

– Vi kan väl säga så här, jag har Linköpings mest välskötta gräsmatta. Jag är beredd att tävla mot vem som helst i den grenen. Hos mig blir inget ogräs långlivat.

12. Har du någon favoritfärg?

– Blå!

13. Vad äter du till frukost?

– Två ägg, två mackor med en skiva ost på.

14. Vilken låt skulle du vilja att man sjöng på din begravning?

– Det är något som jag tänkt en del på och jag har funderat på om man inte skulle kunna ha James Blunts ”Goodbye my lover”

15. Hur tror du folk uppfattar dig?

– Jag hopas att man uppfattar mig som en positiv man med hög energi.

16. Vad har du för favoritdryck?

– Runöls pilsner.

17. Hur klarar man av 12 år som klubbdirektör på din nivå?

– Jag är ju den klubbdirektör i SHL som varit längst på min post. Kanske för att jag just har mycket energi och är positiv.

18. Vad läser du?

– Just nu läser jag Conn Igguldens böcker om Djingis Kahn. Den senaste heter ”Dynastins arvinge”

19. Har du några favoritresemål?

– Jag hoppas att vi kan hitta ett bra sommarhus som vår familj kan åka till när vi är lediga.

20. Vilken fråga skulle de helst velat ha?

– ”Känner du dig som amerikan eller svensk?”

Mike i korthet:

Namn: Mike Helber

Yrke: Klubbdirektör för LHC sedan 12 år.

Familj: Fru och tre barn

Samlar på: Inget.

Håller på: Förutom LHC då så håller jag på University of Michigan i alla sporter.