• Joakim Jäderstig har varit polis i 25 år och sett mycket elände men också en yrkeskår i förändring. Foto: Patrik Ekström

20 frågor med polischefen

En noggrann och dansant hårdrockare

Joakim Jäderstig är biträdande polisområdeschef i Linköping. Han är också en glad och noggrann kille som gillar både Gunvald Larsson och hårdrocksbandet Deep Purple.

1. Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

– Oj, vilken fråga. Där får jag nog tänka till lite men en kombination av Mikael Persbrandt och Peter Haber kanske skulle kunna vara nåt...

2. Om du vann tio miljoner här och nu, vad skulle du köpa då?

– En resa till något varmt och soligt land. Bora Bora låter ju väldigt lockande.

3. Vad är den viktigaste frågan i det kommande riksdagsvalet?

– Det beror kanske vad man har för grundsyn på samhället och vad man tänker rösta på men det finns mycket social oro i samhället i stort. Det är ganska stor arbetslöshet och många far illa på många sätt och vis. Det tycker jag är en viktig fråga att ta upp i valet.

4. När grät du senast?

– Det var så länge sedan så det har jag glömt.

5. Vad skrattar du åt?

– Jag är en ganska glad kille och skrattar ofta, gärna och mycket. Jag har nog en ganska elakt och satirisk typ av humor.

6. Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har varit polis nu i 25 år och det är fortfarande väldigt roligt. Det är ett omväxlande arbete som kräver flexibilitet och det gillar jag.

7. Finns Gud?

– Jag är inte på något sätt troende men det är så många andra som är och det kan kanske betyda att det finns något.

8. Har du någon favoritlåt?

– ”The Rising” med Bruce Springsteen.

9. Var finns de största bristerna i vårt samhälle?

– Det hänger ihop med det vi pratade om tidigare. Den sociala oron är stor, vi är också på väg mot hur det är i USA. Kolla bara i Göteborg där det nu varit 27 olika skjutningar . Vi har förlorat respekten för varandra och det är inte heller bra.

10. Vad för musik växte du upp med?

– Jag är väl en sådan där allätare men från början gillade jag hårdrock som Whitesnake och Deep Purple. Det var det jag växte upp med.

11. Har du någon dold talang?

– Jag är väldigt bra på att dansa. Tyvärr upptäckte jag det försent då min sambo tog med mig på en buggkurs. Jag kanske inte var så road först men sedan upptäckte jag hur roligt det var och att jag faktiskt var ganska bra på det.

12. Har du någon favoritfärg?

– Röd!

13. Vad äter du till frukost?

– Jag är en vanemänniska så jag äter två ostmackor och dricker kaffe.

14. Vilken låt skulle du vilja att man sjöng på din begravning?

– Någon typ av rockballad skulle passa bra.

15. Hur tror du folk uppfattar dig?

– Jag vet hur jag uppfattas men man får nog skilja lite på yrkesmannen och privatpersonen men min omgivning tycker att jag är glad och skrattar ofta. Jag vill i alla fall tro att jag sprider glädje sedan tycker folk att jag är ambitiös och noggrann men även pedant.

16. Vad har du för favoritdryck?

– Öl om man får säga det?

17. Vem är den bästa tv-polisen?

– Jag tycker nog att Gunvald Larsson är ganska kul. Dock har han inte så mycket med verkligheten att göra. När jag började som polis fanns det lite mer utrymme att agera som Gunvald gör i filmerna men numera är det helt uteslutet att man skulle kunna bete sig på det sättet.

18. Vad läser du?

– Det är nog mest deckare. Ed McBain är en favorit.

19. Vad är en polis främsta och viktiga egenskap?

– Att man är trygg i sig själv och kan dela med sig av denna så att man påverkar sin omgivning.

20. Vilken fråga skulle de helst velat ha?

– Något om vad jag är bra på kanske...

Joakim i korthet:

Namn: Joakim Jäderstig

Yrke: Biträdande polisområdeschef i Linköping

Familj: Sambo, två barn, tre bonusbarn

Samlar på: Inget

Håller på: LHC och Liverpool