• I början på april var det oroligt i Skäggetorp då ett 50-tal ungdomar satte bilar i brand, byggde avspärrningar och kastade sten. Foto: Jerry Prütz
  • Ganska snart så sattes det upp en bild på den skjutne 18-årigen och det tändes ljus till hans minne. Foto: Patrik Ekström
  • En stor del av området spärrades av polisen i samband med dödsskjutningen i slutet på juli 2014. Foto: Patrik Ekström

2014 - ett intensivt arbetsår för polisen

Det blev ett intensivit arbetsår för polisen med flera allvarliga brott, bränder och mindre upplopp. Dock började året med rättegången i dubbelmordet i Ljungsbro.

Dubbelmordet i Ljungbro 2013 kastade långa skuggor över 2014 också då rättegången hölls i början på året.

Tingsrätten dömde den 34-årige dubbelmördaren till livstids fängelse och att betala drygt en och halv miljon i skadestånd till de drabbade. 34-årigen överklagade domen till Göta hovrätt som även ansåg att straffet skulle bli livstids fängelse. Den dömde dubbelmördaren överklagade till Högsta Domstolen som valde att inte pröva fallet på nytt och därmed står domen från Göta Hovrätt fast.

Tingsrätten trodde inte på

Det blev stundtals en väldigt tung och känslosam rättegång och där många av åhörarna förfasades över det råa övervåld som 34-årigen använts sig av. Försvarsadvokaten Thomas Bodström hävdade dock hela tiden att hans klient inte haft som uppsåt att döda. En linje som vare sig Tingsrätten eller Göta Hovrätt inte gått på.

I slutet av juli sköts en 18-årig pojke på moped ihjäl i Skäggetorp. En omfattande polisutredning tar direkt sin början och man förhör ett stort antal personer samt att polisen nästan direkt griper hela 16 personer på ort och ställe. Dessa släpps dock nästan direkt. Efter detta har flera personer suttit anhållna på olika grunder för sin inblandning skottdramat där mellan 8 till 10 skott ska ha avlossats.

Inget åtal

– Just nu arbetar fyra poliser dagligen med utredningen. Man håller förhör, går igenom det materiel som man hittills har kommit in med och vi väntar fortfarande på en del analyssvar från SKL, berättade kammaråklagare Helene Gestrin för Linköpings Tidning den 11 oktober. Hon fortsatte med att berätta att de har en god bild över hur själva dödskjutningen gått till och vad som hänt när en 18-åring fick sätta livet till.

– Det svåra i det här fallet är att verkligen bevisa vem som höll i det vapnet som användes för att döda 18-årigen och i nuläget anser jag att det inte finns skäl att väcka åtal mot någon av dem som suttit häktade men det kan ändra sig i takt med att utredningen fortsätter.

– Det här är ingen önskvärd situation för oss utan helst hade vi velat att det här fallet var löst nu och någon var fälld för mord men så är det inte just nu men arbetet fortsätter och utredningen är i allra högsta grad levande, menade Helene Gestrin, kammaråklagare och utredningsledare Skäggetorpsdramat.

Nazistparti demonsterade

I samband med riksdagsvalet i september var det oroligt på många platser i landet och så även Linköping när det nynazistiska Svenskarnas parti skulle tala på Gyllentorget.

Tack vare en massiv polisinsats så blev det dock vare sig några våldsamheter eller större ingripanden från polisens sida utan det hela slutade med att några motdemonstranter avvisades.