• Julius Nord, Christer Fällman, Thomas Trädgård, Stig Bergsten och Gitte Möller. Anders ”Ankan” Johansson var förhindrad att närvara vid fototillfället. Foto: Jessica Malmgren / Linköpings Kommun.

2014 års stipendiater utsedda

Komik, konst och musik är de olika genrer som nu fick stipendier när dessa för 2014 delades ut på Kultur och fritidsförvaltningen.

Komikern och ena halvan av framgångsrika duon ”Anders och Måns”, före detta Linköpingsbon Anders Johansson, fick ta emot ett pris för sina insatser som komiker. Thomas Herrgård på Östgötamusiken och konstnären Julius Nordh fick även var sitt stipendium medan honnörsstipendierna gick till Christer Fällman, kommunens tidigare konstansvarige, Gitte Möller, konstnär, och kapellmästaren Stig Bergsten.

Spelat i 53 år

– Självklart är det jätteroligt att bli uppmärksammad för det man gjort. Vi har ju spelat dansmusik i 53 år och det är ofta folk kommer fram till mig och berättat hur kul de haft när vi spelat, berättar kapellmästaren själv, Stig Bergsten som alltså lett Bergstens Nia i över 50 år. Han är väldigt noga med att poängtera att de spelar dansmusik.

– Vi ligger väl mitt emellan dansmusik och storbandsjazz och jag tror att den här utmärkelsen kommer av en lång och trogen tjänst, avslöjar den nyblivne honnörsstipendiaten och kapellmästaren.

22 000 kronor var

– Gemensamt för årets stipendiater är att de har en energi och en passion som smittar av sig på omgivningen. De vågar tänka nytt och det leder till spännande resultat säger Lars Vikinge, ordförande i stipendiekommittén. Kulturstipendiaterna får 22 000 kronor vardera. De tre honnörsstipendiaterna får även varsin glastrofé med namnet ingraverat, ”För mångårig kulturell gärning”.

Utvecklat och inspirerat

– Kultur- och honnörsstipendiaterna är personer som på olika sätt inspirerat, utvecklat och hjälpt till att sätta Linköping och regionen på den kulturella kartan, vilket är mycket glädjande säger kultur- och fritidschef Karin Semberg.

Stipendierna delades ut vid kommunfullmäktiges middag tisdagen den 16 december.