• Pihla, Janne och Pär. 23 Till! Foto: Privat

23 Till har vaknat ur vintersömnen

Det börjar likna en tradition att Norrköpingspunkarna 23 Till ruskar vintern ur pälsen och ger sig ut på en vår- och sommarturné. 2016 är inget undantag.

Premiär blir det Linköping den 29 april och på L ´Orient och då tillsammans med ett annat legendariskt punkband från den andra svenska punkvågen på 1990-talet, Tuk Tuk Rally. 23 Till fanns mellan åren 1985 och 1996 men sedan 2013 finns de varje sommar om man ska tro basisten Micke Pihlblad.

Slängde in handduken

– När vi slängde in handduken 96 så hade vi gjort vår tredje platta och stod inför att dra hela cirkusen igen, vilket var något som vi inte orkade ta tag i. Redan då sa vi att vi aldrig mer kommer spela ihop men 2013 fick vi ett erbjudande om att spela på en punkfestival i Norge och det kändes verkligen kul. Det blev ett par spelningar till det året och så har det löpt på nu med några utvalda sommarspelningar varje sommar. Jag tycker det är ganska lagom, myser Micke Pihlblad som berättar att 23 Till inte har några som helst planer på att göra nya låtar utan kör sina gamla hits på spelningarna.

Spretig rörelse

Sett så här i backspegeln var 90-tals punken en spretig rörelse rent musikaliskt. 23Till var såklart punk på ett sätt men egentligen lika mycket frustande rock´n´roll och röjig powerpop. Bandet gjorde de svenska scenerna osäkra runt om i landet och släppte låtar som "Balladen om Olsson", "Sista Supen" och "Procedomani". Alla på sitt sätt idag en del av ett musikaliskt arv och mångas uppväxt och första stapplande steg som vuxna.

– För mig betydde punken allt och den har nog format mig och mitt liv. Jag har mött så många människor och fått vänner för livet genom punken, som självklart är mer än musik, det är mer ett sätt att vara och leva, understryker Micke Philblad avslutningsvis.

Här kan du se 23 Till i sommar:

29 april L´Orient (Linköping), 6 maj Hotell Hulingen (Hultsfred), 7 maj Göta Källare (Stockholm), 27 maj Kajskjulet (Halmstad), 28 maj Sticky Fingers (Göteborg), 4 juni Dynamo (Norrköping) 7-9 juli Peace & Love (Borlänge)