• Kenny Tran är 24 år och driver den nya restaurangen Kikkowok tillsammans med sin far Tommy. Foto: Dennis Petersson
  • Det är wokade rätter som är restaurangens specialitet. Foto: Dennis Petersson
  • De har en egen sås som de kallar "Kikkowoksås", och receptet är givetvis hemligt. Foto: Dennis Petersson
  • Den vinkande katten är från början en japansk prydnad som anses vara lyckobringande. Foto: Dennis Petersson

24 år och driver restaurang

"Vi hoppas på att öppna fler"

Wokade rätter i kärnan av Övre Vasastaden, det är bara början för restaurangen Kikkowok. Med 24-åriga Kenny Tran och hans far Tommy vid rodret hoppas de öppna upp fler matställen i framtiden, men först ska de vara med och forma den nya stadsdelen.

 Det var i slutet av januari, för lite mer än två månader sedan, som torget, vid korsningen Timmermansgatan/Sveagatan, fick sällskap av dess första kommersiella företag. Den röda skylten ljöd Kikkowok och doften av asiatisk mat började sprida sig i de nybyggda lokalerna. Det var Tommy Tran som tillsammans med sonen Kenny öppnade sin första restaurang någonsin, något som länge hade varit en dröm.

– Pappa har jobbat inom industrin de senaste åren, men har alltid drömt om att driva en egen restaurang då många av våra vänner är restaurangägare. De har sagt till honom: "Du är den som har studerat längst, kan språket bäst och är mest kapabel av oss, varför har inte du något eget företag än?", så när chansen dök upp så tog vi den och nu sitter vi här, berättar Kenny när vår tidning kommer på besök.

Universitetsstudier

Vid sidan av studierna inom företagsekonomi på Linköpings Universitet hjälper han sin far att driva den nystartade restaurangen. Ibland har det varit svårt att få tiden att räcka till, men med noga planering har satsningen lyckats och redan under den första tiden har verksamheten tagit fart och gästerna varit många.

– Min dröm har alltid varit att driva ett företag inom familjen, kanske inte inom den här branschen, men pappa har erfarenheten och jag hjälper honom att uppnå hans mål. Han styr själva restaurangen och jag sköter allt det administrativa runt omkring, berättar Kenny.

Hemligt recept

Med inspiration från Vietnam och Thailand består menyn av allt från vårrullar till kycklingspett och stekta nudlar, där de wokade rätterna är restaurangens specialitet. De har även tagit fram en egen sås, men vad den består av vill de inte avslöja, receptet är nämligen hemligt.

– Vi har berättat det för några av våra gäster, men mer vill vi inte säga. Det är soja, ättika och några ytterligare ingredienser, så det är helt klart vår egna grej.

Fler restauranger

Framöver är visionerna många, först och främst planerar de en uteservering till sommaren, sedan har de blickarna vända mot övriga Linköping. Tanken är att öppna fler restauranger under samma namn.

– Just nu kikar vi på Tornby, men det är inget bestämt ännu, det kanske blir aktuellt under nästa år, säger Kenny och avslutar:

– Det känns bra att vara igång, det var lite pirrigt i början, men nu har vi kommit in i det, så nu är det bara att köra på.