• Fredrik Thörnkvist, vd på Stångåstaden och Simon Helmér, vd på Studentbostäder var båda glada över att man nu kan erbjuda ytterligare 25 nya studentboenden. Foto: Tommy Pettersson
  • Linda Esping, Fredrik Thörnkvist och Johanna Eriksson tog det allra första spadtaget, Foto: Tommy Pettersson

25 nya studentlägenheter i Ryd

I veckan togs spadtaget för de 25 nya studentlägenheter i Ryd. Dessa är dock av tillfällig karaktär men förväntas stå i femton år. Simon Helmér på Studentbostäder var mycket glad åt nybygget.

De 25 nya lägenheterna ligger precis vid centrum i Ryd och på ett armlängdsavstånd från både universitetet och ”Herrgårn”. Här kommer man, när hela projektet står klart för inflyttning förste december, att bo bekvämt och till en bra standard trots att husen kommer modulfärdiga från husbyggarföretaget i småland.

Tillfälligt bygglov

– Vi har fått ett tillfälligt bygglov som räcker i femton år, berättar vd:n Simon Helmér på Studentbostäder. Studentbostäder är ett dotterföretag till Stångåstaden.

– När sedan 15 år har gått så kan man med lätthet sälj dem vidare eller ställa upp modulerna på annat håll. Det finns det inget som hindrar, menar Simon Helmér och värjer sig samtidigt mot att kalla modulhusen för baracker då det rör sig om ett mycket prisvärt boende med hög standard.

Löser den värsta bristen

– De här 25 lägenheterna löser inte den bostadsbrist som alltid uppstår vid den här tiden på året men det hjälper i alla fall till att lindra den. Vi byggde ju även drygt 25 stycken i Valla förra året. Sedan tre år ligger vi dock på en historiskt hög nivå när det gäller brist på studentbostäder i Linköping men framåt november vet vi att de som velat ha en bostad även fått det men i en förlängning så behövs det än fler lägenheter för inflyttade studenter, avslutar Simon Helmér, vd på Studentbostäder.

14 miljoner totalt

Hela projektet kostar 14 miljoner vilket ska vara väldigt kostnadseffektivt. Varje lägenhet kommer att bli 24 kvadratmeter stor vilket är 6 kvadratmeter mindre än de vanliga 30 som är brukligt. Hyran kommer inte att bli högre än ett vanligt studentboende även att det rör sig om nyproduktion. Markarbetet på den gamla parkeringsplatsen i Ryd är redan igång när du läser detta och inflyttning blir det alltså redan den förste december.