3D-film och seminarium om globala frågor

Vecka 47 och 48 arrangeras Globala Linköping för tredje året. Under de två veckorna sätts stort fokus vid globala frågor och vår gemensamma miljö. Linköpings kommun gör arrangemanget i samarbete med Sida och Svenska kyrkan.

Under fokusveckorna finns mängder av aktiviteter runt om i Linköping. Linda Axelsson är projektledare från kommunens sida och berättar att det parallellt med aktiviteter för allmänheten och ideella krafter även hålls en CRS-konferens i samarbete med Norrköpings kommun som behandlar hållbart företagande.

– Under veckorna vill vi lyfta globala frågor, framför allt visa vart biståndet går. Globala frågor är ett brett spektra och det handlar också om miljöfrågor, säger Linda Axelsson och förklarar att kommunen gör Globala Linköping tillsammans med statliga Sida. I år går Svenska kyrkan in och samarbetar i och med att deras Globala vecka hålls under vecka 47.

Startar på lördag

Globala Linköping startar redan på lördag med visningar av klimatfilm på Geodom, en uppblåsbar filmkupol där tittarna ligger på golvet och kupolens tak fungerar som bildskärm. Geodomen kommer stå uppställd på Stadsbiblioteket.

Veckorna innebär mer teknik när Sida tar med sig Virtual Reality-glasögon till Stadsbiblioteket den 21 november. Med hjälp av 3D-glasögonen kan man se filmen ”Åtta minuter på flykt” som handlar om en flicka som bor på flyktinglägret Zaatari i Jordanien på gränsen till Syrien.

– Man tar på sig glasögonen och får gå runt i lägret. En förmodligen stark upplevelse, säger Linda Axelsson.

Labyrintisk utställning


Globala Linköping innehåller många programpunkter, samtliga finns att se på kommunens hemsida. Linda Axelsson lyfter fram Diakonias utställning Labyrinten som lär besökarna om världens fattigdom. Utställningen finns på Stadsmuseet 17 till 29 november. Alla programpunkter är kostnadsfria förutom Afternoon tea i Tannefors församlingsgård den 16 november. Till domfilmen på biblioteket krävs biljetter som kan hämtas kostnadsfritt på Medborgarkontoret.