• Snart nalkas höstens utbildningsstart. Foto: Arkiv

40 000 ville till LiU

Till hösten är det många nya studenter som tar plats på Sveriges lärosäten.241 293 stycken för att vara exakt. Så många har efter urval två, blivit antagna till Sveriges universitet och högskolor.

Dock var hela 369 220 personer behöriga men platserna räckte inte till.

– Lärosätena erbjuder inte lika många utbildningsplatser i år som tidigare år. Dels beror det på minskade resurser men också för att inte tillräckligt många har sökt tidigare år, säger Tuula Kuosamen, avdelningschef på universitets- och högskolerådet.

Läkare mest populärt

I topp står som vanligt läkarprogrammet, psykologprogrammet och arkitekt och det är fortfarande de stora städerna som lockar mest. 

– I år är det generellt sätt svårare att komma in på vissa program men det finns utbildningar där alla som är behöriga sökande blir antagna, säger Tuula Kuosamen.

Fler tjejer till civilingenjör

På civilingenjörsutbildningen vid Linköpings universitet syns ett uppsving gällande antalet sökande tjejer. Efter första antagningsomgången var 35 procent av de sökande tjejer och de är i majoritet på fyra av inriktningarna. Inom data- och informationsteknologi är det fortfarande killarna som dominerar. Civilingenjör inom medicinsk teknik är mest populär hos tjejer då 72 procent antagna är tjejer. Inom teknisk fysik och elektroteknik är 80 procent av de antagna killar. Över 40 000 utbildningssugna har sökt en plats vid Linköpings universitet. Det är drygt 2000 fler än ifjol.