• Faraj Hanna äger och driver numera 43:ans. Foto: Tommy Pettersson

43:an åter en kvarterskrog

Nu lämnar Daoud Daoud över stafettpinnen till Faraj Hanna som numera äger och driver den anrika krog och gatukökslokalen på Nya Tannerforsvägen 43.

Dagens lunch bestod raggmunk med fläsk, frasigt stekta av Daoud Dauod som nu lämnat över stekspaden till sin svåger Faraj Hanna som nu ska driva och äga rörelsen som nu består av både ett gatukök och den nyligen renoverade kvarterskrogen. Faraj passade även på att byta namn på den anrika lokalen till 43:an kvarterskrog.

Gift med systern

– Jag kom hit till Sverige 2010 och började så småningom började jag jobba här hos Daoud, som förövrigt är gift med min syster, säger Faraj och berättar i samma andetag att han kommer från en familj som drivit en stor rörelse i hemlandet och på så sätt har han en gedigen bakgrund inom krogbranschen.

– Jag är bara här på lunchen och hjälper till med lunchmaten, säger Daoud och trycker lite extra på att han vill att hans yngre släkting ska lyckas med sin restaurang. På den anrika adressen har det sedan långtillbaka funnits både ett gatukök, som öppnade i mitten 1960-talet och sedan olika restauranger som finkrogen La Bistro på 1980-talet, Valdemars kvarterskrog och än flera namn som skulle kunna få det att vattnas i munnen på varje sann Tanneforsbo. Många minns säkert raggarrundorna som alltid på ett eller annat sätt slutade med en mosbricka på 43:ans.

– Det var därför jag rådde Faraj till att man skulle ha samma namn på gatuköket och kvarterskrogen och något som knöt an till 43:ans. Jag tror att många gillar det namnet, berättar Daoud Daoud som nu alltså tar ett steg tillbaka efter nästan 25 år i Sverige och bakom grytorna.