• Lovisa Back bjöd på många banankramar. Foto: Julia Kimell
  • Mia, Nellie och Ella kastade boll i full fart. Foto: Julia Kimell
  • Ellen, Kerstin, Matilda och Linnea hade redan innan koll på var man helst ska tvätta bilen. Foto: Julia Kimell
  • David Törngren och Kia Sjölander på miljökontoret njuter av dagen och att få sprida kunskap vidare. Foto: Julia Kimell
  • Ann-Sofi Johansson, projektledare har ett hållbarhetsperspektiv på tillvaron. Foto: Julia Kimell
  • Barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz är glad över barnens engagemang och kreativitet och lyckades själv väl i toalettutmaningen. Foto: Julia Kimell
  • Bibliotekets bokmal var lite rörig när hon skulle sopsortera men fick lyckligtvis hjälp av duktiga barn. Foto: Julia Kimell

450 barn på Miljöspanaruppdragets avslutning

I fredags intog 450 barn Trädgårdsföreningen då kommunen ordnade avslutningsfest på Miljöspanaruppdraget. Folkes krokodiler och Professorsgänget underhöll med musik, och mängder av roliga stationer lockade med allt från banankramar till sopsorteringstävlingar.

– Vad kan man köra båten med miljövänligt? Frågar bandet på scenen.

– Åror! Eller biogas!, skriker några barn.

– Ja biogas är jättebra. Man kan säga att det är pruttar, kompost och kobajs i en jättestor behållare, och bonden får tillbaka koblajan avfjärtad.

Alla skrattar. De som inte lyssnade på musikuppträdandet kunde besöka något av alla de stationer som fanns uppradade runt Trädgårdsföreningen. Faitrade-bananen Lovisa Back delade ut rättvisa bananer till hungriga barn och dansade banandansen.

Ingen toastockning

Några meter bort står Kia Sjölander och David Törngren från miljökontoret som har en liten toalettutmaning där barnen ska berätta vad som passar att spola ner och vad som är farligt.

– Det här är en fantastisk dag där vi kan jobba ur ett barn- och ungdomsperspektiv och på sikt få ett bättre vatten. Alla barn är jätteduktiga, och har koll på detta på förhand, säger Kia.

De får även hälla vatten över två bilar – en står på mjukt underlag och en på hårt. I första fallet rinner vattnet rakt igenom marken, vilket är bättre än asfalt då allt forsar ner i dagvattenbrunnar och Stångån. Men allra bäst är det att tvätta bilen på macken så allt farligt tas om hand.

Imponerande rapp

Ann-Sofi Johansson är en av projektledarna till dagen, och är nöjd över sättet läroplanen kopplar till miljöarbetet. Hela 82 000 linköpingsbarn deltar i Miljöspanaruppdraget där några klasser diplomerades för fantastiska insatser. Just i år har uppdraget varit att spana in miljömärkningen och se över familjens konsumtion.

– Det här är ett sätt att hjälpa och stödja lärare, samtidigt som vi har ett uppdrag att sprida intresset. Extra bra i dag tycker jag Hjulsbroskolans jättehäftiga rappsång om gröna påsen var, jag har hört att Tekniska verken är intresserade av den. Inom kort ska en forskare titta djupare på detta och se möjligheterna med övergripande miljöarbete, säger hon.

Också barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz var med, och delade ut diplom till vinnarna. Även hon deltog i ett par stationer.

– Ja det gick bra i toalettutmaningen. Jag har en mulltoa på mitt sommarställe – världens bästa toalett, säger hon.