• Stellan och Dennis har varit Tebes trogna under många och långa år. Foto: Emma Taube Sjöstedt

50 år med Tebes

Redan 1964 slog Tebes sina första ackord och då var det brittisk pop som gällde. Sedermera sadlade man om och blev ett ”Baldakinenband” med många och långa spelningar land och rike runt.

Stellan Franzén och Dennis Liedberg spelar båda med Tebes som nyligen firdade sina första 50 år som band på ”Frimis” och med ett flertal uppställningar av bandet på plats.

– Vi hade bjudit in drygt 300 personer och alla hade de har nog på ett eller annat sätt varit på någon av våra spelningar genom åren, berättar Stellan Franzén som var en av dem som startade bandet. 1964 var det pop som gällde och det mesta kom från England. Sedermera fick man kontrakt med den tidens stora nöjesarrangör och restaurangkedja Baldakinen som hade sina egna dansband som spelade på företagets krogar. Tebes var alltså ett av dessa utvalda band.

Inte heltid

– Vi har aldrig varit ett heltidsband men det var många som kunde försörja sig på att spela på Baldakinens krogar men vi hade alltså andra jobb vid sidan av musiken, berättar Dennis som också menar att en spelning då förtiden och en spelning nu för tiden inte skiljer sig så väldigt mycket åt.

– Vi spelar mellan tre och fyra timmar på den tiden och det gör vi nu också. Det brukar bli mellan fyrtio och femtio låtar på en kväll, berättar Stellan som lämnade Tebes 1985 men numera spelar med duon Frasses band. Ränderna går liksom aldrig ur en gammal musikerräv.

Värmlandspop

– Nej, vi har spelat sedan vi var små. Jag började spela trummor redan 1962, berättar Dennis som håller i stockarna i Tebes sedan 1977 och då han lämnade Candelas orkester. Tebes modell 2014 består av Bengt Ekholm, Bert Hermansson, Rolf Öhlin, Ulf Livell och så Dennis själv då.

– Folk brukar fråga vad vi spelar för musik och då svarar jag ”covers från 60 och 70 – talet samt Värmlandspop. Det är ganska viktigt för vår publik är ju vana med den repertoar vi har, säger de båda musikerna och börja nynna på Flamingokvintettens gamla dänga ”Lycka till med nästa kille” och Gasolins ”Hva gör vi nu, lille du” som är två låtar de brukar spela när de bjuder upp till dans. Nu på lördag är det alltså 50-års jubileum och om tio är så är det dags för en 60-års fest. Vi ses säkert då också.