• Helga Birgitta och Miles Davis. Två legender på vart sitt h¨åll och så Hasse Ström i mitten av dessa. Foto: Patrik Ekström
  • Utställningen innehåller 47 tavlor. Här plockar Hasse upp en av dem. Foto: Patrik Ekström

50 år som konstnär

Nu firar Östgötakonstnären och tecknaren Hasse Ström 50 år i konstens tjänst genom en stor samlingsutställning på Galleri Melefors i Linköping.

Hasse Ström har tecknat och målat hela livet. Det har även varit hans försörjning då har hela sitt yrkesliv arbetat som tecknare i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Många är väl de som sett hans skämtteckningar i samband med både Vätterrundan och Folkracefestivalen i Motala. Två arrangemang han satt sin prägel på i hemstaden. När det kommer till utställningar har han varit sparsam men i sin ateljé bjuder han ibland in till privata visningar. Dock har han alltid varit dålig på att ta betalt för sina verk och särskilt minns han en utställning då han glömt att prissätta tavlorna.

Glömde ta betalt

– Det har alltid varit viktigare för mig vad man tyckt om min konst än vad jag fått betalt, säger Hasse Ström då vi slagit oss ner hos Galleri Melefors på Platensgatan mitt i centrala Linköping. Hasses konst antar rent fysiska former då han arbetar med reliefer som nu mera blivit något av hans signum.

– Jag har ingen akademisk konstutbildning utan har provat mig fram. När jag väl bestämt mig för att arbeta med den här typen av konst var det bara att sätta igång och börja arbeta. Det har inte alltid varit så lätt och att arbeta med lera, som är ett av materialen som jag använt mig av, är ganska tungt. Ett tag provade jag med Papier-maché men det var både kladdigt och besvärligt. Motiven hämtar han från vikingatiden, båtlivet på Vättern, jazzmusiken och han plockar gärna motiv från trakten kring Motala och Vadstena. En av hans tavlor som sticker ut är den med Heliga Birgitta.

Konstnärlig frihet

– Ingen vet ju hur hon såg ut så jag har använt min konstnärliga frihet när det kommer till hennes utseende. Hon fick ju aldrig se sin kyrka i färdigt skick och det har jag tagit vara på, säger Hasse som verkligen fångat hennes milda uttryck i ansikte och ande.

"Avtryck i tiden" är, den något dubbeltydiga, titeln på utställningen. En ska spegla Hasses 50 första år som konstnär över 47 olika tavlor i en slags tidsresa genom Hasses liv och samtid. "Avtryck i tiden" pågår mellan den 26 augusti och 11 september.

Detta är Hasse Ström:

Född 1946 i Motala. Distansstudier i illustration och grafisk formgivning vid amerikanska Famous Artist School. I sökandet efter ett eget uttryck kom han in på ett berättande reliefmåleri, Basso Relievo, lågreliefen som ger bilder i tre dimensioner, vilket framhäver och förstärker kontrasteringarna i måleriet. Att i tre dimensioner kunna forma och förmedla känslor och uttryck på ett direkt sätt, och där ljusverkan och skuggspel ger djupet i målningarna. Reliefen byggs upp av en lufttorkande lera som appliceras på ett preparerat underlag av trä, som sedan målas med olja.