• Vi hurrar för Linköpings-Postens egen familjeredaktör Jerry Prütz, som fyllde 50 år i måndags. Foto: Fanny Miles
  • Vi hurrar för Linköpings-Postens egen familjeredaktör Jerry Prütz, som fyllde 50 år i måndags. Foto: Fanny Miles

50-åring med elbas och frack

I måndags fyllde Linköpings-Postens alldeles egen familjeredaktör Jerry Prütz 50 år. Ett halvt århundrade har gått sedan 50-åringen Prütz föddes i länets huvudstad, den 11 augusti 1964.

I Johannelund och Berga spenderades de första sju levnadsåren innan familjen flyttade till Fornåsa.

– Jag skulle nog beskriva Fornåsa som en liten bygd mitt på slätten som påminner om Twin Peaks minus allt det mystiska, säger Jerry. Talets gåva fick han med födseln och hans erfarenheter har gjort att han enkelt kan skapa konversationer fyllda med utsvävande, och ibland även sedeslösa, utläggningar om sin omvärld. Kanske är det därför föga förvånande att han i dryga 30 år varit en del av journalistkåren.

Elgitarrer och kristendom

Utöver tal och skrift är det musik som genomsyrat hela hans liv.

– Där jag växte upp är Betelförsamlingen stark. Det är en frikyrklig församling och jag brukade hänga där rätt mycket eftersom de hade elgitarrer, nämner Jerry. Hans armar är täckta av tatueringar och håret är numer kort. En riktig rocker i mångas ögon.

– När jag var 12-13 år började jag spela musik med mina grannar Zacke och Roffe. Vi var jättedåliga men körde på ändå. Vi fick till och med spela på syrrans klassfest, säger Jerry och fortsätter:

– Det fanns inte så mycket att göra i Fornåsa så jag lyssnade ofta på radio. Programmet Rundgång var jag flitig lyssnare till och jag minns så väl Ebba Gröns första radiospelning. Det var väl nåt som grep tag i mig då.

Stolt över tv

Sedan dess har han lirat musik och ett av hans stora framgångar är med bandet Wet som drog igång 1987. Musiken har även tillåtits vara en stor del av hans jobb. Sedan 20-års ålder har han arbetat som frilansande musikskribent, bland annat på numer nerlagda tidningen Heavy Mental.

– I och med mitt arbete på Heavy Mental fick jag möjlighet att göra hårdrocksprogrammet Diesel för Svt. Det är nog en av de sakerna i mitt arbetsliv som jag är mest stolt över. Det gav mig så mycket, framförallt erfarenhet men också möjligheten att knyta kontakter med musiksverige, säger han.

Gourmet i köket

Gymnasietiden gick åt till en av Jerrys stora intressen - matlagning och arbetslivet som kock tycktes utstakat. Musikintresset tog dock överhanden och Jerry utbildade om sig till musiklärare på dåvarande folkhögskolan LO Runö. Arbetet på Skäggetorpskolan, Ljungstedtska, Linghems fritidsgård och Nya Munken ledde honom till Studiefrämjandet. Många av de Linköpingsbor födda på 1980-talet minns nog Jerry bakom bardisken på Skylten. I 10 år stannade han där innan det var dags för nya utmaningar. Idag är han flitig Journalist och till sin meritlista lägger han i dagarna till radiopratare då han framöver kommer att arbeta som sidekick i programmet Morgon i Radio Östergötland.

Familjen nummer ett

När musiken inte tar hans fritid är han med sin familj. Han talar med värme om sin fru Siréne som han lever tillsammans med i Motala, och om sonen Truls som bor i Borås.

– Man kan vara stolt över saker man gör i arbetslivet men en sak jag är riktigt stolt över, är att min son var konferencier för 300 personer på sin skolavslutning. Han är sin pappa upp i dagen, säger Jerry och skrattar kluckande. Idag är bandlivet ännu intakt. Hans band Cirkus Prütz började som en rolig grej 2011 men är ofta återkommande på landets mindre livescener.

– Jag kommer fortsätta med musik så länge det går. Jag undrar om det går att begravas med sin elbas?

Fakta:

Namn: Jerry Prütz

Född: 11 augusti 1964

Uppvuxen: Linköping och Fornåsa

Bor: Motala

Familj: Frun Siréne, sonen Truls och bonusdotter Stephanie

Gör: Frilansare

Otippat: Har tionde graden i Svenska frimurarordern och har varit medlem i 20 år