• Katariina Mathiessen är producent på Östgötamusiken. Foto: Tommy Pettersson
  • Birgitta Andersson är både musiker och musikterapeut. Foto: Tommy Pettersson

500 spelningar per år

Östgötamusiken gör runt 500 konserter varje spelår. De flesta utförs i mindre format av de olika ensemblerna i skolorna och på äldreboenden.

Ett av Östgötamusikens uppdrag gäller att spela musik i skolan och på så sätt ge barnen erfarenhet av att ta del av levande musik och kultur. Man spelar olika typer av musik och har även särskilda program med, till exempel, Astrid Lindgrens musik. Man besöker även olika typer av äldreboenden och spelar musik för dem som bor där.

- Många som bor på, till exempel, ett servicehus, har inte möjligheten att själva ge sig ut och ta del av olika kulturarrangemang utan då kommer vi till dem istället, berättar Katariina Matthiessen som är producent vid Östgötamusiken.

Elvis vs Bach

- Många äldre kan vara sjukliga och minnet kanske sviktar men får de höra musik från sin ungdom eller andra sånger de gillar brukar de minnas och ha en trevlig stund tillsammans med oss. Musik kan vara alltifrån Elvis till klassiska mästare som Mozart och Bach. I förra veckan var det just en utbudsdag där man presenterade sitt programblad ”Musik för en mogen publik”. Här finns många olika program, bland annat ett där man spelar Elvis låtar från 1950-talet. ”Swingin' Broadway” bjuder på musik från jazzens och musikalernas huvudstad New York och sedan det mycket spännande programmet med den krypiska titeln ”Man inte kan blunda med öronen” där Birgitta Andersson och Östgöta Brasskvintett bjuder på just sånger man kan känna igen och sjunga med i.

Den primitiva tonarten

Birgitta Andersson är musikern som även är känd som musikterapeuten med en sprudlande energi och stor charm. Hon höll under den aktuella utbudsdagen ett anförande som var både välbesökt och uppskattat. Hennes berättelser från bland annat äldrevården både griper tag och lockar till skratt. Här berättar hon om professorn som blivit senil men så fort han hörde musik så klarnade hans förmörkade sinne.

– C-dur är en primitiv tonart, sa professorn till Birgitta när hon skulle sätta sig vid pianot och spela. Ett citat som säkert kommer leva kvar i mången åhörares öra länge. Katariiina Mathiessen berömmer Birgitta och det arbete hon gör och lägger till att när det kommer till just musik för en lite äldre publik så har den verksamheten ökat.

Publika arr

– Jag tycker det är en viktig och även väldigt rolig utveckling, fortsätter hon. Östgötamusiken är så väldigt mycket mera än just musik för barn och lite äldre. Man har ju även de två stora; den publika Crusellserien och Konstpaus men om dessa ber vi att få återkomma.