• Johan Hagesund har varit med och valt ut filmklipp. Foto Fanny Miles

60 år av Linköping på ny film

Nu har en tredje film givits ut av DIBB förlag som heter precis vad den är: ”60 år på 60 minuter – händelser i Linköping”, med kunnige Gunnar Elfström som berättarröst. Från och med i lördags finns den till salu i en rad butiker i Linköping, och står antagligen högt upp på många nostalgikers önskelistor.

Fjorton olika filmfrekvenser från 1924 till 1984 har klippts samman till en entimmesfilm med temat händelser i Linköping: invigningar, jubileum, tävlingar och annat. Mestadels från centrala Linköping, men också i ytterområden som Roxen, Malmslätt och Ekholmen. Bland annat får vi följa med i en bil som premiärkör på dagen för övergången till högertrafik, som i Linköping inte orsakade några värre skador.

– Det flöt på ganska bra, det verkade ha varit bra info för den stora omställningen, säger Johan Hagesund på DIBB förlag, som själv varit med och valt ut filmklipp från olika arkiv, bland annat tillsammans med Gunnar Elfström själv.

Välja rätt

Filmen vandrar över 20-talets svartvita klipp till färgrika senare klipp, och oavsett tidsålder tror Johan Hagesund att man kan känna igen sig. I alla fall till en viss del.

– Det är förstås mycket som har hänt under dessa år. Gunnar Elfström har varit till stor hjälp med att se vilka klipp som är representabla, det är svårt att begränsa sig. Alla klipp har sin charm.

Tittarmaterial

Filmen har tryckts upp i 5 000 exemplar – också en form av säkerhetskopiering för framtiden. Det mesta arkivmaterialet var redan digitaliserat men faktiskt kom vissa från smalfilmer.

– Vi efterlyste material från privatpersoner och vi fick in en del faktiskt. En som vi tog med var invigningen av Sankt Hans kyrka i Ekholmen.

Det blir antagligen en ny film redan nästa år, bara alla idéer blir till verklighet.

– Det har hittills blivit en film om året, och vi har lite nya idéer så vi får se om vi hinner få ihop något. Det här är kul för den som uppskattar lokalhistoria.