• Norrköpings flygplats firar 80 år och är Sveriges äldsta flygplats för trafikflyg. Foto: Kajsa Nilsson
  • Flygplatsens vd Mari Torstensson tycker att det är roligt att den nya Visbylinjen är uppskattad.

80-årig flygplats firar

Den 9 september firade Sveriges äldsta flygplats för trafikflyg 80 år. En positiv utveckling för flyget i Norrköping är en extra anledning att fira.

Norrköpings flygplats må se liten ut men den är Sveriges fjärde största charterflygplats efter storstäderna. Med charteresor till bland annat Turkiet, Teneriffa, Gran Canaria och Mallorca och dessutom reguljärflyg till Gotland och Helsingfors finns stora möjligheter för regionens invånare att resa.

2014 har hittills inneburit god utveckling för flyget i Norrköping. Under de sju första månaderna ökade antalet passagerare med 11 procent. Detta efter att man räknat bort den tillfälliga passagerartillströmningen när KLM landade i Norrköping under tiden Linköpings flygplats asfalterades om.

Bästa utvecklingen verkar ha skett för resor inom Sveriges gränser.

– Den nya Visbylinjen som Gotlandsflyg öppnat över sommaren, fick en fantastiskt bra beläggning - bättre än Gotlandsflygs alla övriga rutter. Detta är riktigt, riktigt kul - ofta brukar det vara lite svårt att få resenärerna att förstå att det bästa sättet att utveckla en linje, det är faktiskt att börja flyga med den direkt, säger Mari Torstensson, vd för Norrköpings flygplats. Nästa år kommer linjen förmodligen att utökas rejält, eftersom passagerarna valt att använda den.