• Charlotte och Kajsa står stolta vid plattan. Foto: Stefan Hedström
  • Roger Ringius bjuder på förfriskningar under vernissagen. Foto: Stefan Hedström.
  • Charlotte Rohlin skriver autografer. Foto: Stefan Hedström

86 411 pärlor senare

För fyra veckor sedan startades ett vansinnesprojekt i regi av Roger Ringius för Kungsbergskolan. Man ville skapa en 180x120 centimeter stor pärplatta av fotbollsspelaren Charlotte Rohlin.

Roger Ringius är fritidspedagog för Falken Fritidshem, men även lagledare för alla tre fritidshemmen på Kungsbergsskolan. Han är den som kom på att man skulle pärla Charlotte Rohlin.

- Jag såg ett program för många år sedan där en grupp barn från Rosengård hade pärlat sin lokalhjälte Zlatan och då kom jag på att vi borde göra Charlotte Rohlin som är vår Zlatan, säger Roger Ringius.

Sedan har det varit fyra tuffa veckor fram till att Rohlin är med under avtäckningen av pärlplattan.

Laganda

Det som varit signifikativt för hela projektet är lagandan. Om någon tar paus så tar en annan vid, vilket har speglat hela projektet. Åldern har varit mellan 6-11 år och uppemot 80 elever har jobbat med det. En som har varit med hela tiden och varit drivande är tioåriga Kajsa Thor, som med sin blotta närvaro har inspirerat alla andra.

– Jag har gjort väldigt mycket. Ibland har det varit svårt för att det har varit så mycket. Det är jätteroligt att få träffa Charlotte efter allt, säger Kajsa Thor.

Avtäckandet

Och då var dagen där då man visade upp plattan för allmänheten och framför allt för en gästande Charlotte Rohlin som infann sig.

– Jag blev verkligen överraskad och rörd när jag såg den. Det här kommer jag att leva på länge, säger en hänförd Rohlin.

Hängningen

Nu kommer den problematiska diskussionen; var ska den hänga. Många föräldrar vill hänga den på arenan under fotbolls-EM. Andra vill ha den kvar på skolan vid huvudingången, mycket på grund av att skolan startar en fotbollsprofil till hösten.