• Tillsammans med publiken har ensemblen från Bröllopsresan samlat in 90 000 kronor till barn i Rumänien. Foto: Fanny Miles

90 000 kronor till barn i Rumänien

Genom Östgötateaterns föreställning Bröllopsresan har 90 000 kronor samlats in till barn i byn Pauleasca i Rumänien.

Den dokumentära föreställningen om det gifta paret från Rumänien som blev tiggare i Linköping, som spelades för sista gången helgen för två veckor sedan, har dragit storpublik. Skådespelarensemblen har efter varje föreställning samlat in pengar från publiken till förmån för befolkningen i byn Pauleasca.

Får datorer

En stor del av EU-migranterna som tigger i Östergötland kommer från just byn Pauleasca i Rumänien. Ensemblen från Bröllopsresan har samlat in pengar till ett projekt som hålls av Föreningen Hem där barnen i byn bland annat kommer att få tillgång till datorer.

Går inte i skolan

Enligt Föreningen Hem har barnen i byn små möjligheter att gå i skolan. Datorerna blir därför ett verktyg att lära sig både läsa och skriva.

– Under tiden med Bröllopsresan har folket från Pauleasca kommit att betyda mycket för oss i ensemblen. Vi ville göra en skillnad och samtidigt tacka dem för att allt de har gjort för oss och för projektet, säger skådespelaren Luiza Stanescu i ett pressmeddelande. Hon är själv född i Rumänien och åkte till Pauleasca för att hälsa på, direkt efter sista föreställningen.

– Vi är jättenöjda med det engagemang som publiken och ensemblen har visat, säger Jeanette Söderwall, kommunikatör på Östgötateatern.

Föreningen HEM

Föreningen HEM arbetar med att stödja marginaliserade EU-medborgare som tillfälligt befinner sig i Sverige. Föreningen arbetar bland annat med insamlingar, hjälp vid avhysningar, ledsagning till sjukvård och stöd vid myndighetskontakt. De ordnar också undervisning i svenska och sociala aktiviteter. Föreningen är religiöst och politiskt obunden och arbetar i nära samarbete med de EU-migranter som själva drabbas. Målet är att ge stöd på EU-migranternas villkor.

Källa: Östgötateatern