• En grön och skön must. Foto: Jerry Prütz
  • En storsäljare i juletid. Foto: Jerry Prütz

A must is a must

Endast svenska julbord julmust hava. Så skulle kanske ett gammalt ordstäv kunna lyda men fakta är att julmust är en lika svensk företeelse som "små grodorna", "Kalle Anka klockan" tre och bråk om vem som ska vara julvärd i tv. Receptet är en väl bevarad hemlighet som endast tre personer känner till.

Anledningen till att vi har julmust att dricka till sillen, skinkan och köttbullarna är att läskfabrikören Robert Roberts, som var nykterist ville ha ett alkoholfritt alternativ till brännvin, porter och mumma som flödade i juletid. Receptet fick han från Tyskland, dit han skickat sin son, och där han i yngre år studerat kemi. Receptet är hemligt men att humle och maltextrakt ingår är känt samt kolsyra och citronsyra. Men hela receptet, där det ingår ett 30-tal smakämnen, är så pass hemligt att det endast är ett tre personer som känner till det i sin helhet.

Läskfabrikör från Örebro

1910 grundade Robert Roberts sin läskfabrik i Örebro. Under de första åren gick försäljningen trögt och till en början så valde man namnet "Julöl" istället för must men i takt med att man hade tankar på att helt förbjuda alkoholhaltiga drycker på 1920-talet så gick försäljningen av julmust allt bättre och bättre. Roberts säljer vidare det extrakt som utgör basen för julmust till andra tillverkare men sedan handlar det om hur mycket man mixtrar med proportionerna i just den must man själv tillverkar. Numera är julmusten en självklar dryck till julmaten. Roberts är ett utpräglat famlijeföretag och drivs ännu av familjen. Roberts lanserade även läskedrycken Champis redan 1910.

50 000 000 liter

Under, innan och strax efter, säljs det mer julmust än Coca Cola i Sverige vilket är unikt i hela världen. Under säsong så säljs det i runda tal 50 miljoner liter julmust i handeln och då finns det både lite billigare varianter men även fatlagrad finmust som bara säljs på Systembolaget under en begränsad period. Det är svårt att få en uppfattning om hur många olika sorters julmust det finns i handeln men det rör sig om ett 40-tal olika sorter ser man vid en snabb sökning på internet.