• Bänken är även belyst underifrån med vitt neutralt sken, via en ljuslist som är fastsatt i ett fräst spår på undersidan av bänken. Foto: Tommy Pettersson

ABBA-idéer föddes på en bänk

För en tid sedan invigdes BB-bänken som en hyllning till Björn Ulveus och Benny Andersson. Storyn kring bänken är att de båda musikerna träffades i Linköping för precis 50 år sedan i parken vid borggården.

Det var enligt uppgift på en bänk någonstans i närheten av den nyuppförda bänken som samtalen började kring det senare skulle bli ABBA.

Ljussatt bänk

Björn Ulveus och Benny Andersson träffades för första gången 5 juni 1966 i parken utanför dåvarande Rally hotell i Linköping och började planera för det som så småningom skulle bli ABBA och många andra musikaliska samarbeten.

Linköpings kommun har i samarbete med Tekniska verken, Best Western Plus Priceless Hotel och Abba The Museum låtit konstnärerna Camilla Akraka och Niclas Malmström skapa en så kallad BB-bänk.

Abbas musik i högtalarna

Tekniska verken har ljussatt bänken och ljusdesigner David Johansson och Robin Hedman har valt att göra platsen till en scen, där klassiska teaterljuslampor á la spotlights lyser upp området kring bänken i milt rött och blått.

Bänken är även belyst underifrån med vitt neutralt sken, via en ljuslist som är fastsatt i ett fräst spår på undersidan av bänken och ur högtalare slingar gamla ABBA låtar hela tiden.