• Gänget som fixar en balmarknad heter Joel Bergles, Louise Ek och Erika Schultz från Berzeliusskolan. Linnéa Claesson och Ellinor Svalberg från Katedralskolan och på bakre raden: Alva Berentsen, Louise Lyck och Daniela Kindstrand från Folkungaskolan. Foto: Fanny Miles

Abiturientbalens second hand

Abiturientbalens dagar med flärd, dans och champagnemingel. Låter ljuvligt men är ack så kostsamt. Nu har balkommittérepresentanter från tre skolor i Linköping bestämt sig för att anordna en balmarknad där vem som helst kan få sälja sina gamla balkläder. –Att dansa bal har blivit en klassfråga. Vi vill ge fler möjlighet att dansa bal, säger Linnéa Claesson från Katedralskolans balkommitté.

Tillsammans med Folkungaskolans och Berzeliusskolans balkommittéer kommer de att bjuda in till en balmarknad i Folkungaskolans matsal den 29 november, där den som vill får sälja sin gamla klänning eller frack eller de tillbehör man har.

–Idén om marknaden kom upp förra året men det var först nu i år som vi bestämde oss för att göra någonting. Vi kontaktade de andra skolorna som tyckte det var en bra idé. Det är ju en möjlighet för att fler ska ha råd att dansa. Klänningarna används ju dessutom bara en gång så på det här sättet kan de få en nytta igen, menar Alva Berendsen från Folkungaskolan.

– Jag dansade bal förra året och då blev den sammanlagda kostnaden 5000 kronor. Och då är det en ganska billig bal, säger Louise Ek från Berzeliusskolan. För tjejerna är kostnaden som störst men det kostar en del även för killen. Hyra av frack kan uppgå till drygt 3000 kronor.

Stora kostnader

Abiturientbalen i Linköping har en lång tradition och samtliga skolor är med i festligheterna. Som störst är balen på Folkungaskolan, Berzeliusskolan och Katedralskolan och det är därför också där som diskussionen kring att förbättra förutsättningarna inför den stora baldagen kom upp.

–Vi vet redan att det finns ett stort intresse för den här typen av marknad eftersom att det är så pass dyrt, säger Linnéa Claesson innan klasskamraten Ellinor Svalberg inflikar;

–Till balen ska man utöver balavgiften köpa underkjol, klänning, handskar, väska, skor och göra håruppsättning och sminkning. Det är många småsaker som man kanske inte tänker på också. Det blir en ganska så stor sammanlagd kostnad. Dessutom ska man oftast åka fin bil från balen till picknicken och då kostar ju det också.

–Ja, fast det får killen betala eftersom han ändå inte lägger ut lika mycket pengar på sina kläder, tillägger Linnéa Claesson och skrattar.

Alla stilar

Till balmarknaden är den som vill välkommen att sälja frack eller klänning och alla dess accessoarer som hör balen till. Oavsett hur till åren klädesplagget är kommet eller hur trendomedvetet det må vara.

–Vissa föredrar en äldre stil på klänningen så alla former är välkomna, säger Erika Schultz från Berzeliusskolan. Så plocka fram klänningen ur garderoben och låt den dansa en sommarvals ännu en gång.