• Anders Herge, marknadsansvarig och Pia Lindmark, säljare, finns i ÅFF Center i Linköping som invigs officiellt 5 februari. Åtvidabergs Fotbollförening breddar sig och anstränger sig för att öka intresset för klubben i Linköping. Foto: Leif Larsson

ÅFF öppnar center i Linköping

Den 5 februari är det officiell invigning av ÅFF Center i Linköping. – Vi har en stor ambition att växa i Linköping som regionens lag och bästa sättet är ett synas och verka i staden, klargör Anders Herge, marknadsansvarig i Åtvidabergs Fotbollförening.

I det nya centret ska det finnas en souvenirbutik, man ska kunna köpa matchbiljetter, här huserar marknadsfolk och i lokalerna finns också ytor för möten och event. Det sistnämnda är främst till för de som på något sätt är kopplade till klubben, men även andra ska ha möjlighet att använda lokalerna för sina träffar.

– Vi vill skapa ett större intresse för ÅFF i Linköping. Det är redan stort, det syns på den strida ström av bilar från Åtvidaberg mot Linköping efter en match. Men ett intresse sköter inte sig självt. Vi känner att vi har ett försprång gentemot IFK Norrköping i Linköping, och det vill vi behålla, konstaterar Anders Herge.

Åtvidaberg är nav

I Åtvidaberg är många mån om att klubben ska vara kvar på orten och inte dras mot Linköping. Anders Herge försäkrar att ÅFF även i fortsättningen har sin bas i Åtvidaberg.

– I Åtvidaberg finns hjärtat med kansli, träning, hemmaplan. Allt det ska finnas kvar i Åtvidaberg. ÅFF Center i Linköping är en slags filial, ett sätt att bredda ÅFF.

Den nya mötesplatsen har också betydelse ekonomiskt. Cirka 40 procent av marknadsintäkterna i klubben kommer från företag i Linköping.

– Vi vill öka den intäktssiffran och få en större marknad här. Då är det bra med närheten. Men det betyder inte att Åtvidaberg är en färdigbearbetad marknad. Vi har många trogna sponsorer och samarbetspartners där. Förhoppningsvis kan det nya centret öka intresset för ÅFF även i Åtvidaberg.

Hårt jobb krävs

När allsvenskan startar om drygt två månader så är det fjärde året av de fem senaste som ÅFF är med. Laget har kommit åtta (av 16 lag) de två senaste säsongerna och allt i klubben har vuxit och gått framåt, organisatoriskt, på spelarfronten och med uppfräschad arena med nya läktare. Klubben är på väg att etablera sig som en solid allsvensk klubb.

– Det känns som det här centret kommer rätt i tiden. Men det gäller att ta alla steg i rätt takt. Allt känns stabilt just nu men det krävs hårt jobb framöver både vad gäller marknad, i styrelsen och på plan, understryker Anders Herge.

Fotbollssnack

Han tror och hoppas att ÅFF Center ska göra att fler får upp ögonen för fotbollsklubben, gå förbi på Platensgatan och lockas att gå in.

– Kanske komma in och ta en kopp kaffe, snacka fotboll, köpa en biljett och en halsduk inför matchen.

Åtvidaberg har genom åren skaffat sig bra supporterfästen på andra håll än hemorten. I småländska Västervik är det många som väljer ÅFF före småländska Kalmar FF och Östers IF.

Kan det bli ett center även i Västervik?

– Det finns inga planer på det nu, vi ska komma i gång i Linköping först. Men vi har funderingar på något slags event i Västervik i sommar. Fast ännu är inget klart. Det är viktigt att visa sig utanför Åtvidaberg för att bredda intresset, fastslår Anders Herge. Vilket klubben nu alltså gör med sitt nya center i centrala Linköping.