• Mattias Persson är klubbchef i ÅFF sedan maj. Foto: Lars-Göran Bexell
  • – Förhoppningen är att det blir klart med tränarparet Hansen/Thomsson inom kort, säger Mattias Persson. Foto: Lars-Göran Bexell

ÅFF:s klubbchef Mattias Persson ser ljust på framtiden

"Vi vill vara regionens fotbollslag"

I mars i år anställdes Mattias Persson som föreningskoordinator i Åtvidabergs FF. I maj blev han klubbchef för brukslaget.

– Det var egentligen en lycklig slump att jag hamnade i ÅFF. Först var det i säljsyfte på marknadssidan, men i maj gick tjänsten över till att bli klubbchef, säger Mattias Persson.

Mattias Persson har innan han anställdes av Åtvidabergs FF jobbat mycket med nöjen och evenemang i Linköping. Bland annat har han varit med från starten av Linköpings stadsfest.

Men nu är det ÅFF som gäller.

– I år har vi fått jobbat väldigt mycket med att forma en ny organisation för att få en ny struktur på föreningen och det här har tagit mycket tid. Vi börjar nu att få en helhetsblick över organisationen och verksamheten och vi ska nu jobba med mer framförhållning. Vi tror och hoppas att det här banar en väg framåt för ÅFF, säger Mattias Persson.

Mattias Persson säger att föreningen stod för ett vägval för ett år sedan:

– Ja, ÅFF är en anrik fotbollsförening och för ett år sedan stod vi inför faktum att laget åker ur allsvenskan och vi hade ett vägval som vi nu känner har planat ut och vi kan se framåt.

 I augusti presenterade ÅFF:s styrelsen ett underskott på drygt två miljoner kronor. I samma veva tog styrelsen själva initiativ till att starta en insamling "Tillsammans mot en miljon". Insamlingen pågår fram till den 31 oktober och har så här långt samlat in drygt 260 000 kronor.

– Vi kommer inte att nå ända fram men insamlingen har engagerat många och varje bidrag har gett oss ett steg mot målet, säger Mattias Persson.

ÅFF kommer dock att få ett välbehövligt bidrag från UEFA, tack vare Malmö FF:s framgångar i cupen.

– Ja, vi har ansökt om 230 000 euro (drygt 2,3 miljoner kronor). Den här processen kan dra ut en bit in på nästa år men kommer att räknas in på årets resultat. Målsättningen är att vi landar på och klarar den satta budgeten på minus 0,6 miljoner kronor, säger Mattias Persson.

Efter vinsten borta mot IFK Värnamo är ÅFF klara för Superettan-spel även nästa år och frågan är då om tränarparet Roar Hansen och Andreas Thomsson tränar ÅFF även under 2017.

– Vi för en dialog med dem i god ton och förhoppningen är att vi blir överens inom snar framtid, säger Mattias Persson.

Av lagets trupp på 23 man har ett tio-tal utgående kontrakt och även här förs förhandlingar.

– Ja, vi har många spelare med kontrakt som går ut i höst. Målet är att säkra upp en bra stomme med spelare inför nästa år. Av årets trupp är det hela sju spelare som aldrig spelat seniorfotboll, så att vi har en väldigt ung trupp, säger Mattias Persson.

– Visst har vi en del utmaningar framför oss men nu bygger vi vidare på en god struktur för att skapa en hållbar framtid. Jag ser ljust på framtiden och det är ganska fantastiskt att vi kan ha ett elitlag i den här lilla bruksorten och vi vill vara regionens lag, säger Mattias Persson.

Den 5 november spelar ÅFF året sista match hemma på Kopparvallen då man möter Ängelholm.

– Då hoppas jag att det kommer mycket folk och ger vårt ÅFF sitt stöd, säger Mattias Persson.