• Anette Hambalek (i mitten) har lämnat över rodret för Nettans hud- och skönhetssalong till Emma Svanberg och Ebba Pålsson. Istället fortsätter hon inom branschen som konsult och utbildare åt företag och skolor. Foto: Dennis Petersson
  • Salongen är fylld av exklusiva skönhetsartiklar. Foto: Dennis Petersson
  • På det centrala dagspat finns allt inom hud- och skönhetsvård. Foto: Dennis Petersson
  • Ägarskiftet kändes helt rätt för båda parterna. Foto: Dennis Petersson

Ägarskifte efter 15 framgångsrika år

Allting började år 2001, i en liten källarlokal utan etablerad kundkrets. På 15 år lyckades Anette Hambalek, med envishet, engagemang och uppoffring, att bygga upp en verksamhet som kom att bli en av Europas främsta av sitt slag. Nu har hon lämnat ifrån sig rodret för Nettans hud- och skönhetssalong till duon Ebba Pålsson och Emma Svanberg för att ta sig an nya utmaningar i karriären som konsult och utbildare.

Det är en välkänd skylt som pryder husfasaden vid korsningen Nygatan/Apotekaregatan i Linköpings stadskärna. Sedan 2009 har Anette Hambalek drivit sin omåttligt populära hud- och skönhetssalong, Nettans, i lokalerna som tidigare innefattade en möbelaffär. Från ingenting lyckades hon skapa ett av Europas mest framgångsrika privatägda dagspa, men allt började redan för 15 år sedan.

– Jag bodde i Göteborg då, tillsammans med min man och jobbade som hudterapeut och lärare på den skolan jag hade gått. Då ringde min svägerska och sa: "det finns en salong ledig i Hjulsbro, vi vill ha hem er nu". Så vi åkte dit, kollade på lokalen och bestämde att vi skulle köra, utan kunder och utan någon utrustning. Mitt första manikyrbord fick bli ett utfällbart tältbord, säger entreprenören.

Större lokaler krävdes

Med ett enormt driv fick hon verksamheten att växa i en snabb takt, vilket krävde fler anställda och större lokaler. Från att ha börjat på 35 kvadratmeter i Hjulsbro utvecklades salongen undan för undan. Till sist öppnade hon upp portarna i Linköping, vilket gav henne en yta på 400 kvadratmeter.

– Jag har verkligen kämpat genom åren, det är ju dygnet runt som gäller när man bygger upp någonting. Under de tre första åren körde jag järnet för att bygga upp en kundkrets, utan en enda dag ledig, tills en kund sa till mig att jag borde utöka. Det är ju tack vare att man bestämde sig för att lyckas att allt gick vägen, säger Hambalek.

Handskada

 När salongsägaren för tre år sedan fick beskedet att hennes hand var skadad började tankarna på att sälja verksamheten att florera i hennes huvud.

– Läkaren sa att jag inte kunde fortsätta jobba med kunder, och det är ju det jag brinner för. Jag har gjort tre ganska omfattande operationer som inte riktigt lyckats, och det tar mycket på krafterna. Det kan bero på slitage både från min tidigare elitkarriär inom judo eller för att man suttit och knådat en hel del genom åren, säger hon.

Tog chansen

När hennes anställda Ebba Pålsson och Emma Svanberg berättade att de var sugna på att starta eget öppnades en chans, en chans som Anette Hambalek tog direkt.

– Jag kände att jag inte ville sälja till vem som helst, utan det var tvunget att finnas ett hjärta i och med att jag har lagt ner blod, svett och tårar. Det måste kännas genuint, och det här känns hundra procent rätt, säger den tidigare salongsägaren.

– Vi trodde väl inte att det var riktigt sant först, vi tänkte att hon skulle ångra sig, att hon inte skulle vilja längre. Men på något sätt kände vi samtidigt att det skulle bli av, för vill man någonting tillräckligt mycket så blir det ofta så, säger den nya ägarduon.

15 år till

Sedan den 1 juli har de drivit verksamheten och månaderna som flutit förbi har varit framgångsrika. Nu hoppas de kunna utveckla salongen ytterligare och bidra med sina visioner och idéer för att hela tiden hänga med i branschen som ständigt är i förändring.

– Att få köpa något som är så väletablerat är en jättestor möjlighet. Med den tid som är nu behöver man hela tiden tänka nytt, men ändå vill vi inte från en dag till en annan göra om salongen helt och hållet, säger duon och avslutar:

– Nu blir det 15 år till med Nettans, minst.