• Åke Hodell var både stridbar och stridspilot. Foto: Patrik Ekström
  • Matilda Bengtsson, utställningsproducent och Sandra Månsson, marknadskommunikatör, båda anställda vid Flygvapenmuseum, trivs bland Hodells konst. Foto: Patrik Ekström
  • Åka Hodell jobbade med sin konst på flera plan. Foto: Patrik Ekström
  • ”General Bussig” är ett av Åke Hodells mest kända verk. Foto: patrik Ekström
  • Ett bannlyst verk. Foto: Patrik Ekström

Åke Hodell stridspilot och stridande konstnär

Åke Hodell var stridspiloten som kraschade och nästan strök med på kuppen men på så sätt upptäckte konsten och musiken. Just nu pågår en utställning om den kontroversielle men geniförklarade konstnären på Flygvapenmuseum.

Matilda Bengtsson är utställningsproducent vid Flygvapenmuseum och hon är själv väldigt glad över att de ”har fått till” en utställning med den mytomspunne och kontroversielle konstnären.

Sticker ut

– Det började med att en av killarna som jobbar här berättade lite om ett Hodell-event han varit på och jag blev genast nyfiken på denne man och hans konst. Självklart sticker denna utställning ut bland det andra vi gör här och jag är inte säker på att alla gillar den samhällskritik Åke Hodell står för, säger hon och ser själv väldigt nöjd ut över vad de har valt att presentera.

Åke föddes 1919 och dog 2000. Hans konst kretsade mycket kring de båda världskrigen, hur västvärlden har förtryckt fattiga länder, och han stod alltid på de svagas sida. Efter sin olycka blev han starkt antimilitaristisk.

Blev bannlyst

Åke Hodell arbetade med andra yttrycksformer parallellt med att han skapade sin konst. Det man kunde se var ibland en bok eller en ljudinspelning. En av dessa - ”Mr Smith in Rhodesia” - blev till och med förstörd och förbjuden att framföras under många år. Den var skarpt kritisk till den dåvarande premiärministerns rasistiska politik och det förtryck denna politik utsatte landets befolkning för.

– Jag hoppas även på detta sätt få en ny och annan publik hit till oss då Åke Hodell har många fans ute i landet, avslutar Matilda Bengtsson vid Flygvapenmuseum.