• Lars Wittheden med sin frimurarsköld. Foto: Stefan Hedström

Aktiv, frisk och glad - Lars Wittheden

Lars Wittheden fyllde nyligen 70 år. Detta friade han, hans hustru och goda vänner genom att åka till Madeira. Dagarna delar han annars mellan att vara engagerad i Missionskyrkan, Frimurarorden och sommarstället vid Järnlunden.

Det gäller att fånga dagen när man uppnått en ålder som 70 år. Det slår Lars Wittheden fast med bestämdhet då vi ses någon vecka efter att han fyllt jämt. Att fånga den aktive 70-årigen är inte alltid helt lätt och våra kalandrar har haft väldigt svårt att synkronisera sig.

Porgy & Bess

– Jag och hustrun kom hem igår från Köpenhamn där vi varit och lyssnat på Porgy & Bess. Sedan upptäckte vi även att det var Melodifestival där och det var väldigt trevligt. Bland annat såg vi Sanna Nielsen sjunga en låt på danska på Ströget under jubel, berättar Lars Wittheden och säger samtidigt att han filmade det med sin mobil och försökte lägga upp det på sin Facebook-sida men att han inte kunde ladda upp den som brukligt. Lars säger själv att han inte är så mycket för att fira men en resa tillsammans med frun och goda vänner var något som han verkligen tyckte var trevligt.

Stuga vid vatten

– Annars delar jag min tid mellan sommarstugan vid Järnlunden, mitt engagemang i Missionskyrkan och att vara Arkivarie i Östgöta Provensialloge, säger Lars Wittheden som föddes och bodde sina första år ”mitt i mörkaste småland” som han uttrycker det. Hans far dog när Lars bara var tre år gammal så det blev till att söka sig till flottan och den utbildning de kunde erbjuda där. Sedan blev det kopieringsbranschen och Rank Xerox under 19 år sedan så jobbade Lars Wittheden mellan 1985 och 2005 hos Telia.

Frimurare sedan 2002

– Jag kom till Linköping 1971 och ganska direkt började jag engagera mig i Missionskyrkan som då skulle bygga ny kyrka och även starta ett bolag vilket jag var aktiv i. Numera har jag pensionerat mig från det men hjälper till i, bland annat, informationsdisken. Sedan har jag varit med i Frimurarna sedan 2002 och har nu fått tionde graden och ett uppdrag som arkivarie i Provinsiallogen. Frimureriet ger mig mycket och det är en oas där män av skilda yrkesgrupper och i olika åldrar kan träffas under värdiga former och utbyta tankar om livet och döden, säger Lars Wittheden och beger sig direkt iväg till sommarstugan. Det var visst några brädor som skulle spikas upp...

Fakta Lars Wittheden

Familj: Fru, två vuxna pojkar som har egna familjer

Bor: Linköping

Aktuell: Nybliven 70-åring