• Även en senior behöver en motionsform utöver promenaderna.

Ålder har ingen betydelse

Med ålderdomen tillåts sega muskler och långsamma reaktioner. Kanske, men så behöver det inte vara. Även en senior behöver en motionsform utöver promenaderna. Nu visar studier på att äldre både kan och bör styrketräna för att behålla sin muskelmassa och med den, hälsan.
Professorn Michail Tonkonogi säger till tidningen PROpensionären att muskelträning är till stor fördel för hälsan.
– Därför att hälsan till stor del sitter i musklerna. Av tradition tänker vi att motion är att få igång hjärtat och få upp pulsen. Många rekommendationer baseras på det. Men de senaste vetenskapliga rönen säger att förlust av muskelstyrka och muskelmassa är den största anledningen till åldersrelaterad ohälsa. För högt blodtryck kan man ta mediciner mot. Men den dag du inte orkar resa dig från stolen för egen maskin, då försämras livskvaliteten drastiskt, menar han.

Stor träningstrend

American College of Sports Medicine har listat det tio största träningstrenderna under 2013 och träning för äldre hamnar på en klockren sjätte plats. Många träningscentra idag erbjuder fitness-program anpassade för seniorer.
– Vi håller i gruppträningar anpassade för seniorer där vi bland annat har cirkelträning, lättare skivstångspass och ett boxpass. Vår äldsta medlem är uppåt 85 år gammal så åldern är ingen ursäkt till att inte träna, säger Fredrik Zlatkovic, anläggningsansvarig på Actic city 1 i Linköping.

Bibehålla muskelmassa

Ju äldre man blir ju lättare är det att förlora muskelmassa och smidighet men desto viktigare att arbeta upp styrkan igen.
– Muskelmassan försvinner fort som äldre. Man behöver därför träna upp den för att återfå balans och stabilitet samt för att minska risken för benskörhet. Det finns studier som visar att en vältränad 70-åring kan ha samma fysiska form som en 35-åring. Dock tycker jag att det är viktigare att lägga fokus på att alla som tränar, oavsett ålder, är ofta väldigt välmående, säger Fredrik Zlatkovic. En liten rörelse för kroppen kan göra så väldigt mycket.