• Ali Hosseini hade ett brett leende på läpparna när han invigde sin första utställning någonsin, ett och ett halvt år efter att han började måla på allvar. Foto: Dennis Petersson
  • Fåglarna finns med i flera motiv och symboliserar Alis tankar. "När jag målar är jag fri från alla problem", säger han. Foto: Dennis Petersson
  • Det gick inte lång tid innan tavlorna började säljas vid Åtvidabergs bibliotek. Foto: Dennis Petersson
  • Ansikten är ett av konstnärens favoritmotiv. Foto: Dennis Petersson
  • Färgglada är bara förnamnet. Alis konst är minst sagt iögonfallande. Foto: Dennis Petersson

Alis dröm: Att vara konstnär i Sverige

Ett ensamt fartyg till havs, fåglar som lyfter från huvudet likt tankar och breda leenden på färgglada ansikten. Ali Hosseinis konst speglar hur han ser på sitt kreativa skapande, att han känner sig fri, fri från alla problem. – Jag vill stanna kvar i Sverige, säger han.

För ett och ett halvt år sedan nådde 17-årige Ali sitt mål. Efter en uppväxt i Afghanistan och Iran tvingades han fly till Sverige, likt så många andra. Han hamnade på ett boende i Åtvidaberg, trivdes med tillvaron och kunde äntligen göra det han brinner för allra mest, nämligen måla, och det på riktigt.

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att måla och rita, men det gick inte, kurserna som fanns var för dyra. Jag fick rita i böckerna och på bänken under lektionerna istället, säger han och skrattar. 

Fri från tankar

Konsten gör honom lycklig och, som han uttrycker det själv, "fri från alla problem". Hans framtid i Sverige är fortfarande osäker, något som fyller hans tankar dagligen, nästintill dygnet runt.

– Det är så svårt att inte tänka på det, jag kan inte åka tillbaka till Afghanistan, det är inte mitt hem. Där ska man vara muslim, men jag tänker inte så mycket på religion, så det kanske också blir ett problem.

Fantastisk konst

Sedan han kom till Sverige har hans konstnärskap utvecklats i en rasande fart. Alis tavlor håller en hög kvalité, och när han intog Åtvidabergs bibliotek under förra veckan, när han invigde sin första utställning någonsin, tog det inte lång tid innan köparna la sina händer på hans färgglada, känslosamma och iögonfallande konst.

– I framtiden vill jag ha en plats, en ateljé, där jag kan måla mina tavlor. Den ska ligga fint, vid en väg, här i Sverige, jag vill stanna kvar här i Sverige, säger den 17-årige talangen och avslutar:

 – Det är kul att människor kommer hit till min utställning och tycker det är bra. För pengarna jag får in ska jag bara lägga på ny färg och nya tavlor, jag vill bara måla mer.