• Johan Hagesund förbereder sig inför anstormningen. Foto: Patrik Ekström

Alla är vi Östgötar

Framtidens berättande på bokmässa

Lördag den tredje december är det dags för TellUs, Östergötlands bokmässa på Linköpings stadsbibliotek.

Det kommer att bli en hel del namnkunniga författare som samlas på mässan och många av dem är bördiga från Östergötland.

Några Östgötanamn

Niklas Orrenius, författare och journalist uppvuxen i Motala, Elnaz Baghlanian växte upp i Linköping sedan hennes föräldrar flyttade till Sverige från Iran. Emelie Schepp från Motala och Linköpings sonen Martin Widmark.

Nyligen blev det också klart att Carin Hjulström som är journalist och programledare, känd bland annat för att ha lett Melodifestivalen och Carin 21.30, kommer till Bokmässan. Carin romandebuterade 2009 med "Finns inte på kartar". Carin berättar om sin huvudperson Frida Fors, den senaste romanen "Kärlek sökes" och det pågående arbetet med den kommande boken.

Vad är framtidens berättande?

När TellUs Östergötlands bokmässa firar 5-årsjubileum i december är det med tema "framtidens berättande". Det är med andra ord mer än en renodlad bokmässa besökarna kommer att mötas av när Linköpings stadsbibliotek slår upp portarna på mässdagen.

– Det är en svår fråga, och det är därför vi vill lyfta upp den, svarar Johan Hagesund. Jag tror att det handlar mycket om paketering. Hur kommer människor framöver att ta till sig berättelser? Är det via fysiska böcker, e-böcker, ljudböcker eller via live-performance, mässans arrangörer Johan Hagesund

– Extra intressant blir det i och med att Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur, fyller Jan Holmbom i. Gränserna mellan olika format och genrer suddas ut. I framtiden kanske vi inte pratar om författare och musiker, utan om berättare mässans arrangörer Jan Holmbom.

På TellUs Östergötlands bokmässa kommer besökaren få en försmak av de olika format och genrer som framtidens berättande kan komma i. Bland mycket annat kan den nyfikne testa Virtual Reality-spelet Wands, göra en egen animerad film, vara med om live-inspelning av Youtube-programmet Boksoffan och gå på programmeringsworkshop.