• Anders Bergström och Lotta Klang Bergström med en vuxen- och barndocka för övning av hjärt- och lungräddning. Foto: Julia Kimell

Alla kan göra första hjälpen

Vad gör du om någon plötsligt faller ihop och inte kan andas? Eller sätter i halsen? I vårt land drabbas över 10 000 personer av oväntade hjärtstopp, och upp till 300 personer överlever tack vare snabba insatser från medmänniskor. Alla vill vara hjälte, eller hur?

Hjärtstopp kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst, hur frisk man än är. Och du får ingen förvarning. Allra helst ska en hjärtstartare användas inom tre minuter men tills sjukvårdspersonal hunnit fram ska du göra hjärt- och lungräddning: HLR.

Säkerhetscoachen Anders Bergström har 35 års erfarenhet av självskydd och beteende i konfliktsituationer och är utbildad instruktör i hjärt- och lungräddning av HLR-rådet. Så även instruktören och utbildaren Lotta Klang Bergström som även är utbildad ambulanssjukvårdare. Lotta är den som är ansvarig för HLR-första hjälpen. De fanns på plats i Trädgårdsföreningen på denna tidnings femtonårsjubileum och berättade om sin verksamhet och lät besökarna pröva på första hjälpen på både vuxen- och barndockor. De driver företaget Abata som håller kurser både för företag och privatpersoner.

Vid medvetande?

– Steg ett är att kolla om personen är vid medvetande. Ruska om och försök få kontakt. Händer inget – kolla andningen och påkalla hjälp som kan ringa 112! Är du ensam måste du göra det först, och ha sedan på högtalare på mobilen medan du gör hjärt- och lungräddningen.

Håll armarna raka och händerna korsade. Tryck på bröstkorgen 30 gånger, ganska hårt, det knakar faktiskt till lite om du gör rätt – det hör till. Höjer sig inte bröstkorgen vid inblåsningen kommer det inte in någon luft, så tryck hellre lite för hårt än för löst. Växla mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills du blir avlöst eller tills ambulansen kommit eller livstecken visas. Hjärnan syresätts även om inte hjärtat har kommit igång under HLR. En hjärtstartare är det enda som kan få igång hjärtat direkt. Finns en sådan till hands fäster du elektroderna och följer guiden som följer dig i din takt.

– Samma sak med 30 tryck och 2 inblåsningar gäller för barn, men om man trycker den vuxnes bröstkorg 5 centimeter ner ska barnets bara 4 centimeter, berättar de vidare.

Okänd mun

– På familjemedlemmar och folk man känner brukar det inte ta emot så mycket att göra inblåsningar, men om det är någon helt främmande eller om någon har sår eller blod tar det förstås emot. Har man inte tillgång till en inblåsningsmask kan man ta ett tygstycke eller plastkasse eller liknande och lägga runt munnen. Det är viktigt att det är tätt – annars kommer inte luften ner i lungorna utan sprids åt andra håll än i munnen och det får då ingen effekt, säger Lotta Klang Bergström innan det är dags för undertecknad att prova kompressionerna.