• Allaktivitetshuset förstördes totalt av branden. Foto: Tommy Pettersson
  • Tre brandkårer bekämpade elden under hela söndagen.
  • Ryd och Skäggetorp har drabbats av en hel del meningslösa anlagda bränder de senaste åren.

Allaktivitetshuset i Skäggetorp totalförstört

Allaktivitetshuset i Skäggetorp i Linköping började brinna tidigt på söndagsmorgonen och polisen misstänker att branden har anlagts och rubricerar därför händelsen som mordbrand.
En kraftig rökutveckling spred sig i hela stadsdelen och räddningstjänsten  uppmanade folk att hålla sig hemma och stänga dörrar och fönster. Det blev dock inte aktuellt med några utrymningar av  fastigheter. Allaktivitetshuset stod inte att rädda och brandmännen koncentrerade sig på att skydda omkringliggande byggnader. Vid 05-tiden i morse kallades polisen till  Aktivitetshuset i Skäggetorp med  anledning av inbrottslarm och på plats  upptäckte polispatrullen att några fönsterrutor var  krossade och att det brann  på flera platser inne i huset. Någon hade förmodligen kastat in  något brännbart för att få riktig fart på elden. Polisen larmade  räddningstjänsten och  försökte även själva släcka. Polisen lyckades dock inte hindra  branden utan den  spred sig mycket fort. Det hela utvecklade sig snabbt till en totalbrand vilket orsakade en kraftig  rökutveckling i området. Rökdykare gick  in i byggnaden för att se om det fanns människor inne i lokalen men kunde som tur var inte hitta några personer.

Vad händer nu?

Den allvarliga brand som drabbade Allaktivitetshuset i Skäggetorp på söndagsmorgonen fortsätter att stigmatisera en stadsdel som redan har ett oförtjänt dåligt rykte. I början av juni var det återigen oroligt i Skäggetorp och natten till tisdagen den tionde juni så brann det i  ett förråd och två bilar stacks även i brand. Bilbränder, iscensatta däcksbränder, och oroligheter har avlöst varandra under de senaste två åren. Linköpings kommun har därför satsat extra mycket på att utveckla ungdomsverksamheten i Berga, Ryd och Skäggetorp inte minst under sommarhalvåret.