• Jonas Milton från sportfiskebutiken Upplev är en fiskare av rang och under hans år som aktiv inom branschen har han sett en stor utveckling. Foto: Dennis Petersson
  • Intresset för fiske har ökat och sysselsättningen har fått en tuffare stämpel. Foto: Dennis Petersson
  • Designen på allt som har med fiske att göra har blivit coolare de senaste åren. Foto: Dennis Petersson
  • Designen på allt som har med fiske att göra har blivit coolare de senaste åren. Foto: Dennis Petersson

Allt fler vill fånga fiskarna

"Det har blivit en livsstil"

Han är en fiskare av rang, Jonas Milton på sportfiskebutiken Upplev i Linköping. Med många års erfarenhet i ryggen är han väl insatt i branschen, en bransch han sett har utvecklats i en snabb takt de senaste åren. – Intresset har verkligen exploderat, förklarar han.

Vi träffas vid Stångåns strand, strax intill Linköpings Motorbåtsklubb, på den välplacerade Snöbryggan. På andra sidan vattendraget finns ett utlopp där Tekniska Verken pumpar ut varmvatten, vilket i sin tur lockar till sig både små och stora fiskar genom, enligt dem, välsmakande partiklar. Jonas kastar ut sitt bete, träffar mitt i prick och säger:

– Vissa som bor i Linköping tror att man är låst, att det inte finns någonstans att fiska, men i själva verket finns det världens guldkorn mitt i stan. I Stångån är det fritt fiske, men med vissa fångstbegränsningar, och här finns nästan alla fiskarter. Gädda, gös, abborre och mört har sällskap av braxen, sarv, ål, lake och snorgärs, så möjligheterna är stora.

Unga tilltalas

För två år sedan var han med och öppnade sportfiskebutiken Upplev på Roxengatan i Tornby, detta under en period där branschen upplevde en markant ökning. Numera vill allt fler vara med och fånga fiskarna och sysselsättningen har ökat i popularitet, framförallt hos unga. 

– Intresset har verkligen exploderat och fiskebranschen har jobbat hårt för att göra fisket till något coolt. Förut fick man nästan skämmas när man gick runt i fiskekläder, men nu har allt blivit tuffare, det har blivit en livsstil kan man säga, säger han och fortsätter: 

–  Idag tilltalas många yngre av designen på kläderna och utrustningen, men jag tror även sociala medier har spelat en viktig roll. Många tycker det är kul att fånga en fisk, ladda upp en bild på internet och få omedelbar respons.

Bra fiskevatten

Enligt Jonas bör man inte tveka en sekund om man är intresserad av att börja fiska. Börja med att meta för att sakta gå vidare, och ta sedan hjälp av någon med mer erfarenhet.

– Vi har massor av bra fiskevatten här omkring, avslutar han.