• Sandra Lövgren, Jonas Virsén och Caroline Sundkvist är ena hejare på att gjuta i betong. Hos företaget WS form finns gjutformar, färger, färdiga artiklar och en massa kunskap kring gjuterihantverket. Foto: Fanny Miles
  • En tejphållare i betong så att man slipper hålla fast hållaren medan man tar tejp. Foto: Fanny Miles
  • En torso av en särskild typ av plast. Gjuten av WS Form själva. Foto: Fanny Miles
  • Hjärtat, WS Forms egen design.
  • Caroline Sundkvist plockar bland butikens utbud av färger. Foto: Fanny Miles

Allt i betong

Gediget, vackert och enträget. Betong har fått en närmast outtröttlig plats i mångas hem och trädgårdar. Jonas Virsén och Caroline Sundkvist fastnade för materialet för dryga 6 år sedan.

Intresset för färg, form och skapande lade grunden till vad som i dag är den etablerade formverkstaden WS Form och webbutiken och fysiska butiken WS och company, allt med fokus mot gjuteri.

– Att det blev just betong berodde på att jag såg ett rabarberblad som morsan hade gjort i betong. Jag hade aldrig tidigare sett att betong kunde skapa något sådant men tyckte det verkade häftigt. Strax där efter startade firman, berättar Jonas Virsén som har en bakgrund från byggbranschen.

Parverksamhet

Sambon Caroline Sundkvist var inte sen att haka på.

– Vi skapade formar och gjöt i vårt förråd hemma i Grebo. Formarna och betongföremålen sålde vi på marknader men ju mer efterfrågan växte, tänkte vi att en webbutik kanske var ett bra nästa-steg, berättar Caroline.

Bytte upp ytan

En flytt till nya lokaler i Tannefors var nästa steg men även där blev det för trångt. I dag huserar WS Form i 200 kvadratmeter stora lokaler i Tornby.

– Det blev rätt tungt att frakta grejerna in och ut från butiken. Här har vi lastkajer vilket gör det lite enklare, säger Caroline.

Nya medarbetare

I de nya lokalerna får både butiken, lagret och verkstaden plats. Dessutom har företaget utökats från två till tre då Sandra Lövgren hälsades välkommen för en tid sedan.

Gjutformar lade grunden

Gjutformarna är själva själen för verksamheten och kan användas till att gjuta med betong, gips och olika plaster. Varje månad håller företaget i gjuterikurser.

– Nybörjare till mer vana gjutare kommer. Vi går, förutom gjutning, även igenom slipning, färgning, ytbehandling och olika typer av betong. För dem som är riktigt duktiga håller vi i specialkurser, berättar Caroline.

Mycket kunskap

Genom åren har intresset och kunskapen för betong och gjuteri ökat hos Caroline och Jonas. I dag uppsöks de inte bara för deras vackert egendesignade betongutensilier och de makalöst många gjutformarna utan också för deras kunskap. De är pålästa och håller sig uppdaterade.

– Man kan göra vad som helst av betong. Stora bänkskivor till inredningsprylar. När man fått kläm på tekniken kan man skapa olika ytor – slätt eller lite mer ruffigt beroende på hur man gjuter och vilken typ av betong man använder, berättar Jonas.

Egen design

En av de egendesignade ljusstakarna syns i butiken. Ett stilrent hjärta, plats för fyra värmeljus.

– Enkelt och snyggt med raka linjer beskriver vår stil ganska bra, förklarar Caroline och visar det lilla galleriet som de satt upp i verkstaden. Här visas prov på vad man kan gjuta och i vilka material man kan skapa. Schackpjäser, fotoramar, skålar, marschallhållare och en torso av en kvinna. Konservburkar och krukor. Det finns något vackert och naturligt över betong. Ett tidlöst material som får sin struktur arbetad fram genom hantverket.