• Gewurztraminer Reserve Henny

Alsace - den vita vinregionen

Alsace är en mycket fascinerande region som ligger i norra Frankrike, gränsande mot Tyskland. Regionen är rik av historia och traditioner och är en av de äldsta vinregionerna - inte bara i Frankrike, utan faktiskt i världen.

Här finns fullt av gamla vingårdar i ett pittoreskt landskap, vilket gör att regionen även är en stor attraktion för "vinturism". I Alsace finns exempelvis en av de längsta "vingatorna" i hela världen, "Route du vin", som är 170 km lång och där man nästan bara ser vingårdar. Alsace är troligen den mest kända franska regionen när det gäller produktion av vita viner. 90 procent av vinerna som produceras här är vita, resterande röda viner görs mest på Pinot Noir.

Särskilt fyra vita druvor brukar kopplas till denna region; Riesling, Pinot gris, Muscat och Gewurztraminer. Från dessa druvsorter framställer man torra och söta viner, men även "Cremant d''''Alsace", ett mousserande vin som inte får kallas Champagne, utan Cremant, eftersom det inte produceras i regionen Champagne.

Form ger namn

Man kan enkelt känna igen vinerna från Alsace redan från flaskans form, vilken har ett särskilt namn; "Flûtes d’Alsace". Flaskan är smal och lång och den slanka formen gör att det inte lämnas några "fällningar".

I Alsace lagrar man sällan vin på fat eftersom man vill man framhäva druvornas aromatiska egenskaper. Istället väljer man att låta vinet vila i ståltankar. Vinerna, beroende på vilken druva man använder och när man plockar dem, är ofta syrliga, smakrika, eleganta, kryddiga och aromatiska. Framförallt vinerna som är gjorda på Gewurztraminer.

Gewurztraminer odlas i hela världen, men det är i Alsace som druvorna har funnit sin typiska "terroir". Det är svårt att göra samma vin någon annanstans. Druvan är känd och erkänd för sina exceptionella smakegenskaper och för sina härliga, eleganta och aromatiska dofter. Trots sina intensiva och sprudlande aromer, som gör att det är en njutning att dofta på vinet, är smaken behagligt friskt och syrligt.

Goda favoriter

Mitt favorit Gewurztraminervin från Alsace är Gewurztraminer Reserve Henny. Ett medelfylligt vin som är friskt, blommigt, kryddigt, fruktigt och med inslag av exotiska frukter, ananas, melon och fläder. Vinet är torrt med en väldigt lång eftersmak.

Vinet är ett njutning att drickas bara som det är. Det passar perfekt som aperitif eller som "sällskapsvin". Men, som ofta sker med vin, kombinerat på rätt sätt och med rätt mat kan vinet ytterligare utveckla sin unika karaktär.

Till en flaska Gewurztraminer Reserve Henny skulle jag rekommendera anklever, men det passar även bra till välkryddade asiatiska rätter liksom till milda fiskrätter. Valmöjligheten är alltså stor!

Vinet kan drickas ungt, men har man tålamod kan man lagra vinet upp till 10 år. Då uppnår vinet sin perfekta harmoni.

Salute och Buon appetito!

Carmelo Leone