• Giovanna Hilke är ingenjör i botten men driver numera en inredningsbutik i Linköping. Inredning och design är hennes styrkor. Foto: Fanny Miles

Ambitiösa Giovanna

Det vore en underdrift att säga att det är drag i Giovanna Hilke. För nog är det mer än så. Blott 26 år gammal är hon nybliven butiksägare till inredningsbutiken Hilke indesign – en spinoff till webbshopen med samma namn.

Den 20 november slog hon upp portarna till den lilla butiken på Bokhållaregatan, en plats hon hade bestämt att placera sin butik på redan vid idéstadiet.

– När jag hade bestämt mig för att öppna en butik sa jag att jag skulle ha den på Bokhållaregatan. De flesta trodde nog att det inte skulle bli så men det var ju det jag ville. Jag kollade Blocket och där fanns en annons om en ledig lokal på just Bokhållaregatan, säger Giovanna Hilke med ett förvånat skratt.

Effekt från skoltiden

När man pratar med Giovanna blir man dock inte förvånad över att lokalen på Bokhållaregatan blev hennes. Hon verkar ha en tendens att blicka rakt framåt och sedan ta sig dit. Ett tydligt karaktärsdrag.

– Skoltiden var tuff på sitt sätt. Jag bytte skola rätt ofta och blev därför alltid ny i klassen. Det gjorde nog att jag blev rätt tuff. Byggde liksom upp en barriär, berättar Giovanna.

Designat genom livet

Ännu har inte Linköping vaknat till liv, i varje fall inte folkkvarteren. Giovanna har inte hunnit äta frukost än så en kaffe och fralla får det bli på närmsta fik innan butiken öppnar för dagen. Det var inte som butiksägare Giovanna såg sig själv i gymnasiet. Det var något som utvecklades med tiden.

– Teknik och design har alltid intresserat mig. Jag minns att jag gick sommarkurser i att bygga båtar som barn, bara för att det var kul. Direkt efter studenten började jag plugga till maskiningenjör på en YH-utbildning, berättar Giovanna.

Paus från studier

Under studietiden blev Giovanna gravid med sonen Noah.

– Jag och min man Linus var väldigt unga när vi fick Noah men vi valde att skaffa barn tidigt. Allt förändrades för oss, vi blev vuxna och prioriterade helt annorlunda efter det, säger Giovanna och riktigt strålar när hon pratar om det. Hon blev färdig ingenjör efter föräldraledigheten och fick jobb inom branschen.

–Jag kände att jobbet knöt ihop mina vingar och jag utvecklades inte, men samtidigt visste jag inte vad jag ville i stället, berättar hon.

Förlorade pappa

År 2013 blev hon gravid med andra barnet. I all den lycka som fanns för det nya livet gjorde även sorgen entré då Giovannas pappa drabbades av cancer.

– Pappa dog i mars 2014. Sju dagar senare föddes min son Kelvin. Det var mycket att hantera men att Kelvin föddes blev min räddning i sorgen, säger Giovanna med allvarlig hoppfullhet.

Arbete som säljare

Nästa jobb på meritlistan blev det hos ett solcellsföretag dit hon blev headhuntad. Med självsäkert mod berättar hon att hon var en riktigt grym säljare! Samtidigt startade hon sin webbshop som en hobby vid sidan av det ”riktiga” yrkeslivet.

– Jag trodde jag var unik som startade en webbshop men det var jag ju verkligen inte, säger Giovanna och skrattar.

Tog slut på tid

Webbshopen levde till slut sitt egna liv och Giovanna fick haka på i svängarna.

– Jag jobbade, kom hem, nattade barn och satte mig och packade ordrar. Det höll väl en sådär två månader innan jag var helt knäckt, säger hon och gestikulerar tröttheten med ögonen. Det fick bli till att göra en nysatsning, denna gång på henne själv.

Satsa på inredning

Eftersom inredning var ett så pass stort intresse började Giovanna styla lägenheter inför försäljning. Det drog hon igång med i somras och som en del i att vara webbshopsägare och stylist tog hon en sväng till inredningsmässan Formex som ägde rum i augusti.

– På vägen hem i bilen sa jag till mamma som följde med, att jag skulle säga upp mig när jag kom hem. Det kändes rätt att göra, menar Giovanna.

Plan om webbshop

Där och då fanns det ingen utstakad plan mer än att ägna sig åt webbshopen och familjen.

– Jag har alltid känt att familjen är prioriterad. Jag behöver ingen megalön så länge jag har tid för familjen, poängterar hon återkommande.

Plötslig butiksidé

Ambition och mål är starkt hos Giovanna Hilke. När idéerna kommer är det bara att köra på.

– En kväll när jag satt och jobbade med webbshopen tänkte jag att det skulle vara kul att utveckla den till en butik, säger hon. Nu finns butiken, och det tog inte mer än åtta dagar för idén att bli verklighet.

– Det jag saknade med webbshopen var att få möta människor. Det får jag nu!

Designar eget

Butiken är fylld av vackra ting. Leverantörerna är noga utvalda men Giovanna plockar inte bara in från utomstående designers. Hennes och makens egna marmorbord har sin plats i försäljningshyllan också.

– Vi hittade inga soffbord vi gillade så vi byggde ett eget. Det blev snyggt så vi gjorde fler att sälja. Det är så med allt i butiken. Jag tar in det jag själv gillar, säger hon.

Kedjan är på sätt och vis sluten. Hennes erfarenhet och kunskap från ingenjörskonsten kommer till användning också. Här får hon utrymme att designa, utforma, sälja och möta människor. Det blir många flugor i en smäll. Men det är ju ingen konst för Giovanna.