• Snart är semmelsäsongen över men ännu några veckor kan man köpa de små gräddiga bakverken. Foto: Patrik Ekström
  • Eva Stark trivs bra som bagare och på Sandelius. Foto: Patrik Ekström
  • Eva Strak och Roland Johansson är kollegor i bageriet. Foto: Patrik Ekström
  • Sandelius har bara stängt tre dagar per år. Foto: Patrik Ekström
  • På torget i åtvidaberg hittar man Sandelius bageri. Foto; Patrik Ekström

Än är inte säsongen över

På Sandelius konditori kan man köpa semlor mellan påsk och nyår samt i flera olika versioner. Efter en topp på själva ”semmeldagen” då det säljs tusentals semlor över disk har efterfrågan klingat av.

Eva Stark har jobbat på Sandelius sedan 1995 när hon gjorde praktik. Sedan 2004 är hon anställd som bagare.

– Vi har flera olika sorters semlor som vi bakar. Vi har två olika storlekar på de vanliga semlorna, vi har en semla med vaniljkräm i stället för mandelmassa och sedan en wienersemla som är lite lyxigare och slutligen har vi en karlsbadersemla där det är en deg som består av vanlig vetedeg och en wienerdeg. Den finns både som tårta och som bitar, berättar Eva som så här i slutfasen av en period av mycket semlor säger sig vara lite trött på dem men det är kanske inte så konstig med den åtgång som det är på de små gräddiga godsakerna. Nu när efterfrågan gått ner lite så kanske man säljer ett hundratal per dag med en liten övervikt för att folk köper sin semla på tisdagen så som traditionen bjuder.

Fint väder dämpar fikalusten

– Det konstiga är att när det är fint väder så köper folk mindre semlor men man kanske blir lite fikasugen när solen skiner, men vad vet jag, säger den glada bagaren Eva Stark som också menar att man inte får vara morgontrött när man ska jobba som bagare.

– Vi har ett schema där man antigen börjar 04.30 eller 06.00 eller som idag då jag började klockan 08.00 och jobbar till klockan 17.00. Här på Sandelius har vi ju färskt bröd varje dag så vi jobbar även på helger. Vi har ju öppet 362 dagar per år och då alltid med färskt bröd, tårtor och allt annat som hör till, berättar Eva Stark vidare.

Kondiset på torget

Åtvidaberg ser lite olika ut beroende på årstid. På vintern är det Åtvidabergarna som kommer men under den varma årstiden så kommer det allt fler sommargäster som upptäckt Åtvidaberg och kanske även konditoriet som ligger mitt på torget.