• Anders Bergström är den fjärde personen i Sverige att tilldelas 8:e dan i ju-jutsu kai. Foto: Dennis Petersson
  • Så här ser mästarens bälte ut, ett bälte han bär nästan varje dag. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingsutövaren var delaktig i framtagandet av denna instruktionsbok. Foto: Dennis Petersson
  • Här är diplomet han fick motta under hans graderingsceremoni. Foto: Dennis Petersson

Anders - en mästare på självförsvar

"För mig har det blivit en livsstil"

Han har utövat den självförsvarsinriktade stridskonsten ju-jutsu kai i 41 år, varit engagerad i Linköpings Budoklubb lika länge och agerat förgrundsfigur genom mängder av utbildningar. Anders Bergström är en mästare av rang och tilldelades nyligen, som fjärde personen någonsin, 8:e dan i ju-jutsustilens graderingssystem. – Det är väldigt hedrande, säger han.

Med ursprung i Japan och kampsportsfamiljen budo introducerades ju-jutsu i Sverige redan vid förra sekelskiftet, men blev inte ett officiellt begrepp förrän i slutet av 1960-talet. Sedan dess har utövaren Hans Greger lett utvecklingen framåt, både som ordförande för Svenska ju-jutsuförbundet och Svenska Budoförbundets ju-jutsusektion, men även som stilchef då han har byggt upp graderingssystemet och dessutom lagt grunden till Sveriges största ju-jutsustil, nämligen ju-jutsu kai. Det är i hans fotspår som Linköpingsbon Anders Bergström har gått, ända sedan hans första träning hos Linköpings Budoklubb.

Ju-jutsuns syften

– Jag var faktiskt scout på den tiden och hade ett par riktigt nära vänner. När några av dem började träna ju-jutsu lurade de med mig, och det slutade faktiskt med att vi graderade till svart bälte tillsammans, men nu är jag den enda som inte har haft vett att sluta, säger Anders med ett skratt innan han förklarar fördelarna med, vad han verkligen kan kalla, sin idrott:

– Det finns egentligen två huvudsakliga syften, dels att lära sig självförsvar, men också att få en mångsidig och bra motionsträning. Hela kroppen tränas, du får allt, både styrka, rörlighet, kondition och koordination. Utöver detta får du även den sociala biten, där du bland annat lär dig att respektera andra människor.

Fjärde i Sverige

Ända upp till det femte svarta bältet, eller vad man i ju-jutsukretsar kallar dan, handlar det om teknisk utveckling. Utövaren följer en handbok, tränar, övar och utför olika försvarsbaserade grepp, slag och sparkar och får därefter en bedömning. När det gäller resterande steg, upp till tionde dan, handlar det mer om det jobb som varje utövare lägger ni för att främja förbundet och utveckla ju-jutsustilen ytterligare. Nu har Anders tilldelats 8:e dan, något som endast tre personer gjort innan honom, däribland stilchefen Hans Greger.

– Det känns givetvis väldigt hedrande att ha kommit hit. Den här graden, i kampsport överlag är det inte många som får och det är ett kvitto på att man gör ett bra jobb åt förbundet. För mig har det blivit en livsstil, hela mitt liv kretsar kring ju-jutsun, berättar han och fortsätter:

– Jag undrar vart livet hade varit för mig utan ju-jutsun. Det har gett mig mitt jobb, min familj, ja allting. Jag vet inte alls vilket liv jag hade haft om jag aldrig hade börjat.

Inga fler steg

Att ta ytterligare steg i graderingssystemet är inget mål som Anders har, men att han kommer att fortsätta med den självförsvarsinriktade kampsporten så länge han kan är en sak som är säker.

– Nej jag kommer aldrig att sluta. De kommer att få dra in mig till träningslokalen i rullstol, det kan jag lova.